Mainos

Baba Lybeckin koskettava matka: Sydän jäi Mosambikiin

Ihmisten selviäminen mahdottomissa olosuhteissa teki Baba Lybeckiin vaikutuksen.

Juontajana ja toimittajana tunnettu Baba Lybeck matkusti alkusyksystä vuoden 2010 Miss Suomen Viivi Pumpasen ja juontaja Raakel Lignellin Mosambikiin kuvaamaan inserttejä UNICEF Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaan.

Lybeck paljastaa, että matkalla oli häneen suuri vaikutus. 

– On se aina tosi rankkaa nähdä todellisuus, jossa ihmiset siellä elävät, Lybeck kertoo matkasta. 

Kuvausryhmä pääsi vierailemaan paikallisessa sairaalassa, jossa köyhän maan todellisuus tuli konkreettisella tavalla vastaan. He tapasivat 16-vuotiaan äidin, jonka kahdeksan kuukauden ikäinen poika oli sairastunut vakavaan keuhkokuumeeseen. 

– Äiti asui kahden sisarensa kanssa erittäin karuissa oloissa. Hänen isosiskollaan oli kaksi lasta ja kolmas tulossa. Miehet olivat jättäneet heidät ja he asuivat pienessä kaislamajassa ilman mitään. Heillä ei ollut oikein ruokaa tai toimeentuloa, Lybeck muistelee kohtaamista.

– Heillä oli onneksi yksi täti, joka pystyi välillä auttamaan heitä, että lapselle saatiin keuhkokuumelääkkeet. 

Mosambikissa on korkea lapsikuolleisuus, ja keuhkokuume on malarian ohella yksi suurimpia syitä siihen. Myös välimatkat ovat pitkät, eivätkä kaikki sairastuneet ehdi hoitoon asti.

Sairauksien vuoksi myös orpoja on paljon. Lybeck pääsi matkallaan tapaamaan orpoja sisaruksia, joista vanhin oli pitänyt huolta kahdesta pikkusisaruksestaan 12-vuotiaasta alkaen. 

– Vanhin teki osa-aikaisia hanttihommia aina, kun niitä sai, mutta ala-ikäiselle ei aina maksettu palkkaa. He asuivat pienessä hökkelissä eikä heillä ollut kunnon taloa.

– Vaikka he yrittivät pitää taloa siistinä, käärmeet ja rotat tulivat sisälle hökkeliin. Pikkupoika pelleilikin, että rotta on purrut häntä sieltä ja täältä, ja että kohta se tulee puremaan meitä jaloista.

Lybeck kertoo, että oli pysäyttävää nähdä, että ihmiset selviävät niin uskomattomissa oloissa. 

– Vaikka on se suhteellista. Heillä on toisensa. Heidän omasta näkökulmastaan heillä oli vaikka mitä. He olivat käsittämättömän ihania ja positiivisia.

– Sydän jäi kyllä sinne, Baba huokaa. 

UNICEF Tanssii Tähtien Kanssa sunnuntaina klo 19.30 MTV3-kanavalla.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja