B-hepatiitti leviää Itä-Virossa

B-hepatiitin aiheuttama keltatauti on nopeasti leviämässä Koillis-Viron narkomaanien keskuudessa. Viimeksi kuluneen kuukauden aikana tautiin on sairastunut 122 huumeiden käyttäjää.

Puolen vuoden aikana sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut. -Likaisten ruiskeiden välityksellä leviävää B-hepatiittia tavataan Kohtla-Järvellä, Narvassa, Jöhvissa ja lisäksi Tallinnan Lasnamäellä, kertoo Viron Aids-keskuksen johtaja Nelli Kalikova. Hänen mukaansa huumeiden käyttäjistä jopa 85 prosenttia saattaa olla tartunnan saaneita. Tohtori Kalikova korostaa, että itäblokin maiden kokemusten perusteella B-hepatiittia seuraavat aids-tartunnat, koska molempien tautien leviäminen tapahtuu pääosin samalla tavoin.

-Virossa ei vielä ole aidsia havaittu tavanomaista enempää, mutta esimerkiksi Latviassa on tänä vuonna tavattu hiv-tartuntoja yhtä paljon kuin kymmenen viime vuoden aikana yhteensä, hän sanoo. Viron terveyshallinnossa pohditaankin parhaillaan esimerkiksi koko väestön ja erityisesti lapsien rokottamista keltatautia vastaan. -Toistaiseksi tähän ei kuitenkaan ole vielä taloudellisia eikä käytännön mahdollisuuksia, sanoo Viron terveydenhoitolaitoksen asiantuntija Ants Jögiste.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat