Mainos

Äyräpää-palkinto keuhkoklamydian tutkijalle

Keuhkoklamydian tutkija Pekka Saikku on saanut arvostetun Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin Matti Äyräpää -palkinnon. Professori Saikun ja hänen työryhmänsä ansiosta on havaittu mm. keuhkoklamydian ja sepelvaltimotaudin väliset yhteydetä. Palkintosumma on 100 000 markkaa.

Professori Saikun tutkimusryhmällä arvioidaan olleen uraauurtava merkitys keuhkoklamydian aiheuttamien akuuttien infektioiden kirjon, kliinisen kuvan ja diagnostiikan selvittämisessä.

Tämänvuotinen Pohjola-lääkäripalkinto on puolestaan myönnetty HYKSin kirurgisen sairaalan professorille Krister Höckerstedtille. 50 000 markan suuruisen palkinnon perusteena on professori Höckerstedtin ansiokas työ elinsiirtokirurgian ja erityisesti maksansiirtojen kehittäjänä.

Keuhkoklamydialla yhteys sepelvaltimotautiin

Keuhkolkamydia on pieni bakteeri, joka elää solun sisällä ja aiheuttaa pitkällisiä infektioita. Lähes jokainen meistä on tietämättään sairastanut keuhkoklamydiainfektion. Sitä on vaikea erottaa tavallisen flunssan oireista. Infektio voi johtaa kuitenkin keuhkokuumeeseen, sillä joka kymmenes keuhkokuume on sen aiheuttama.

Professori Pekka Saikun työryhmä havaitsi tutkimuksissaan keuhkoklamydian ja sepelvaltimotaudin välisen yhteyden. Keuhoklamydialla on todettu olevan yhteyksiä monenlaisiin infektiotauteihin. Saikun työryhmä selvitti myös sen, että keuhkoklamydialla on myös yhteyksiä korkeaan kolesteroliin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.