Mainos

Ay-liikkeen pelisääntöjen tarkastus saa kannatusta

Rahoitusongelman ratkaisuksi nähdään kunnallisverojen korotuksen lisäksi myös terveydenhuollon rakenteelliset muutokset.

Pääministeri Matti Vanhanen ryöpytti tänään kovin sanoin Tehyä ja sen työtaistelutapoja. Vanhanen vaati myös, että ay-liikkeen pitäisi sopia pelisäännöistä. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa vieraillut OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi on samaa mieltä.

- Mielestäni keskusjärjestöjen täytyy välittömästi käynnistää keskustelut pelisäännöistä. Nythän ei noudatettu mitään järjestöjen välisiä pelisääntöjä eikä muitakaan pelisääntöjä. Tämä on erittäin vaarallinen tie. Kiire on, ettei turhia keskusteluja systeemien muuttamisesta tarvitse käydä.

Myös Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen perää pelisääntöjen tarkastusta.

Koko kunta-alan palkkaratkaisu ajaa monet kunnat veronkorotuksiin. Kuntaliiton Kietäväinen näkee veronkorotukset kuitenkin vain yhtenä ulottuvuutena. Terveydenhuollon osalta koko palvelujärjestelmää pitäisi uudistaa.

- Veronkorotusten lisäksi on parannettava tuottavuutta. Tilanne on se, että paljon puhuttuja käsiä ei voida vähentää, vaan meidän täytyy muuttaa rakenteita. On yksinkertaistettava asioiden tuottamista, käytettävä paremmin nykyistä tietotekniikkaa, uudistettava tuotantotapoja, ja opittava ulkoistamaan jonkin verran palveluja.

Julkisuudessa esitetyt palvelumaksujen korotukset eivät Kietäväisen mukaan ratkaise tervydenhuollon rahoitusongelmaa.

- Potilasmaksujen nostaminen ei ole oikea tie. Ensi vuonna maksuja nostetaan siksi, että tehdään tasotarkistus. Maksujen korottamisen kautta ei kyetä tasapainottamaan kuntataloutta.

Myös professori Juha Kinnunen Kuopion yliopistosta näkee syytä sopivien työtaistelukeinojen pohtimiseen. Hän myös kehottaa katsomaan työntekijöiden palkitsemista laajemmin.

- Jos ajatellaan yleisemmin henkilöstön jaksamiseen liittyvää kysymystä esimerkiksi, niin minusta on hyvä muistaa, ettei liikaa korostetaa palkkatasoa tai palkan merkitystä, se tietysti tässä tuntuu äärimmäisen tärkeältä. Mutta täytyy ajatella palkitsemista ja kannustusjärjestelmää paljon laajempana, jossa monet muut asiat tiedetään paljon tärkeämmiksi kuin palkkataso sinänsä.

Keskuskauppakamarin tilaisuudessa tänään puhunut pääministeri Matti Vanhanen arveli, että kynnys käyttää lakia yhteiskunnan perusturvallisuutta uhkaavissa työtaisteluissa on nyt Tehyn työtaistelun myötä madaltunut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.