Mainos

Ay-liike tukee työeläkemaksun korottamista

Palkansaajajärjestöjen mukaan korotus olisi välttämätön kasvavien eläkemenojen vuoksi, vaikka samalla se tarkoittaisi työntekijöiden maksurasitteen kasvamista.

Palkansaajajärjestöt ovat tyytyväisiä valtiovarainministeri Eero Heinäluoman arvioon, että työeläkemaksua pitää nostaa lähivuosina noin 0,2 prosenttiyksikköä vuodessa.

Vaikka työntekijöiden maksurasite kasvaa, sitä pidetään välttämättömänä eläkemenojen kasvaessa. Eläkkeet pitäisi jatkossakin turvata.

SAK:n johtaja Pertti Parmanne kiittelee Heinäluoman avausta rohkeaksi, koska "yleensä poliitikot lupaavat vain maksujen alennuksia ja etujen lisäyksiä".

- Valtiovarainministeriö on aivan oikealla asialla, sanoo myös Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääsihteeri Seppo Junttila.

Junttilan mukaan työmarkkinaosapuolet sopivat jo 2000-luvun alussa, että eläkemenojen kasvuun tulee varautua siten, että maksukehitys on tasaista. Tämän vuoksi Heinäluoman esittämä 0,2 prosenttiyksikön vuotuinen korotus on Junttilan mukaan oikeaa suuruusluokkaa.

Valtiovarainministeriössä on arvioitu eläkemaksuissa olevan lähivuosina 4-5 prosentin nostopaine. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkman varoitti keskiviikkona, että työeläkemaksujen korotustarve on 5-7 prosenttia.

Ay-liike: EK luistaa sopimuksistaan

Pertti Parmanne hämmästelee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n näkemystä, että työeläkemaksut pitää jäädyttää nykytasolle. Hän katsoo, että työnantajat yrittävät luistella irti sopimistaan velvoitteista.

- EK on ollut sopimassa suurista työeläkeuudistuksista, joilla hillittiin merkittävästi tulevien vuosikymmenten eläkemaksurasitusta, Parmenne toteaa.

Parmanne muistuttaa, että sopimuksiin sisältyi tasainen, mutta maltillinen työeläkemaksujen nousu lähivuosina, jotta vältyttäisiin maksujen äkkikorotukselta.

EK vaati keskiviikkona työeläketurvaan muutoksia, jotka ehkäisevät työeläkemaksujen nousupainetta. Työnantajat puuttuisivat mm. osa-aikaeläkkeisiin, eläkkeen ansaintaan palkattomilta jaksoilta sekä yli 53-vuotiaiden eläkkeen karttumaprosentteihin.

Maksujen nosto oli esillä jo viime lokakuussa, jolloin EK suhtautui asiaan nihkeästi. Työmarkkinajärjestöjen edustajista koostuva ns. Puron työryhmä käsittelee asiaa jälleen lokakuussa.

Palkansaajilta peritty työeläkemaksu on tänä vuonna ollut alle 53-vuotiailta 4,3 prosenttia palkasta ja sitä vanhemmilta 5,4 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.