AY-liike syyttää Nokiaa yhteiskuntavastuun puutteesta

Nokia imee suomalaisen koulutuksen ja alihankintatyöt menevät ulkomaille, sanoo Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne.

STTK:lainen Toimihenkilöunioni syyttää Nokiaa yhteiskuntavastuun puutteesta. Toimihenkilöunionin puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan yhtiö yrittää pitää oman julkikuvansa puhtaana ryöstöviljelemällä nurkkaan ajettuja alihankkijoita. Rinteen mukaan Nokia imee suomalaisen koulujärjestelmän edut, mutta käytännössä pakottaa alihankkijansa siirtämään työpaikkoja ulkomaille.

UPM:n viimeviikkoiset jätti-irtisanomiset herätttivät myös keskustelun suuryritysten yhteiskuntavastuusta. UPM:ltä sitä on penätty usealta taholta, mutta nyt ay-liikkeen silmätikuksi nousee myös kansallisylpeys Nokia.

125 000 jäsenen Toimihenkilöunioni syyttää Nokiaa siitä, että se varjelee omaa yrityskuvaansa painostamalla alihankkijoitaan siirtämään matkapuhelinosien valmistusta halpatuotantomaihin - tuoreimpana esimerkkinä Perlos.

- Luulen, että aika iso osa nyt siirtyneestä työstä ja siirron alla olevasta työstä olisi pysynyt Suomessa, selvittää Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne.

- Tämä on ihan kannattavaa bisnestä edelleen Suomessa - mutta siihen liittyy se seikka, että kun päämies siirtyy muualle, niin mukana on mentävä, Rinne jatkaa.

Viidessä vuodessa Nokian suomalaisten alihankintayritysten työntekijämäärä on Suomessa laskenut 14 prosenttia. Ulkomailla, pääosin halpatuontimaissa, henkilöstön lisäys on ollut 121 prosenttia.

Rinteen mukaan kyse on siitä, että emo-yhtiö Nokia laistaa yhteiskuntavastuutaan Suomessa.

- Kun ajattelee, miten paljon Nokia esimerkiksi imee koulutusjärjestelmästä - joka on verovaroin toteutettu - ihmisiä omaan palvelukseensa, niin kyllä tässä tilanteessa suomalaisen työn ylläpitäminen ehkä osakkeenomistajienkin voittoja hieman pienentämällä saattaisi olla oikeansuuntainen toimenpide. Ja kyllä nokia kantaa tästä yhteiskuntavastuun Suomessa, Rinne peräänkuuluttaa.

- Nokian aika iso menestystekijä on ollut loistava hajauttaminen, alihankkijoilla puskurointi - omien riskien puskurointi ja nyt se näkyy täällä Suomessa pitkälti Nokian alihankkijoiden toiminnassa, Rinne jatkaa.

Kuvaavin esimerkki Rinteen mukaan on juuri Perlos, joka on aloitanut yt-neuvottelut 600 henkilön irtisanomiseksi Pohjois-Karjalassa.

- Se (Perlos) on erittäin selkeä esimerkki siitä, että liikkeenjohto on allogoinut työt yhden pääasiakkaan varaan. Nyt kun pääasiakas on ilmoittanut että työt allogoidaan muualle, niin nyt ollaan tässä tilanteessa. Minulla on pelko, että isompi määrä sieltä tullaan vielä irtisanomaan, Rinne ennustaa.

- En jaksa uskoa, että vastuulliset ihmiset eivät hyväksy keskustelunavausta siitä, että mikä on ison, Suomen kansantalouden kannalta merkittävän yrityksen yhteiskuntavastuu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat