Mainos

Avustuslennot Pakistaniin keskeytetty lumisateen takia

Järistysalueella asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä teltoissa tai huterissa väliaikaisasumuksissa. Avustusjärjestöt ovat saaneet alle puolet pyydetystä avustusmäärästä. Järjestöt pelkäävätkin, että talvi tappaa enemmän kuin lokakuinen järistys.

Pakistanin lokakuiselle järistysalueelle sataa lunta toista päivää peräkkäin. Lumi- ja vesisateet ovat keskeyttäneet avustuslennot ja pahentaneet satojentuhansien huterissa suojissa olevien ihmisten ahdinkoa.

Järistysalueelle on paikoin satanut säätieteilijöiden mukaan lähes metrin verran lunta, kun taas laaksoissa sateet ovat tulleet vetenä. Sateet ovat romahduttaneet telttoja, ja useiden ihmisten kerrotaan kuolleen kylmään maan pohjoisosan telttakylissä.

Lumi- ja vesisateet sekä sumu ovat keskeyttäneet apulennot, sillä edes isot amerikkalaiset Chinouk-helikopterit eivät ole kyenneet lentämään näissä olosuhteissa. Myös maanteitse toimitettavat apukuljetukset ovat pääosin poikki.

YK:n edustaja Larry Hollingworth kertoo, että mitään yhteyksiä ei ole noin 1 700 metrissä ja sitä korkeammalla sijaitseviin kyliin.

Talven myöhästyminen helpottanut tilannetta

YK on tähän mennessä saanut lahjoittajilta alle puolet Pakistanin järistystä varten pyytämästään 550 miljoonasta dollarista. Järjestö on sanonut tarvitsevansa kiireisesti noin 45 miljoonaa dollaria, jotta alueelle saataisiin lisää huopia ja talvisuojia.

Järistysalueella lämpötila laskee keskitalvella aina kymmeneen miinusasteeseen asti, ja lumentulon on ennustettu jatkuvan tällä viikolla. Avustusjärjestöt pelkäävät, että talvesta tulee vielä maanjäristystäkin suurempi tappaja Pakistanissa.

Yhteensä noin 75 000 ihmistä sai surmansa lokakuun järistyksessä, valtaosa heistä Pakistanin puoleisessa Kashmirissa. Avustustyöntekijöiden mukaan yli kaksi miljoonaa ihmistä on järistyksen jälkeen asunut teltoissa tai väliaikaisissa huterissa asumuksissa.

Tilannetta on hieman helpottanut talven tulon viivästyminen alueella. Avustustyötekijät saivat lisäaikaa toimittaa suojia, ruokaa ja lääkkeitä vuoristoon. Suurena ongelmana on ollut, että valtaosaa alueelle järistyksen jälkeen toimitetuista teltoista ei ole tarkoitettu talviolosuhteisiin.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.