Mainos

Avustuskuljetukset kaaoksessa Haitilla

Kansainvälisen avun saaminen apua tarvitseville haitilaisille on ajautunut yhä suurempiin vaikeuksiin.

Haitin pääkaupungin Port-au-Princen lentokentällä vallitsee edelleen kaaos. Avustuskuljetusten laskeutumislupia onkin nyt ryhdytty rajoittamaan, ja myös avustusten kuljetus lentokentältä kaupunkiin on vaikeaa.

Myös Suomen Punaisen Ristin leikkaushoitoon erikoistunut kenttäsairaala odottaa lähtölupaa maanjäristysalueelle Tampereella. Matkaan on määrä päästä torstai-iltana, ja mikäli laskeutumislupaa Haitille ei saada, kone lennetään naapurivaltion puolelle.

- Vaihtoehtonahan meillä on tietysti Dominikaaninen tasavalta, ja sieltä sitten maakuljetuksena, jollemme pääse suoraan Haitille, sanoo SPR:n katastrofiavun suunnittelija Jari Koiranen.

Suomalais-saksalaisessa kenttäsairaalassa on valmistautunut työskentelemään 50 kirurgiaan erikoistunutta avustustyöntekijää. Ensimmäiset potilaat voitaisiin vastaanottamaan jo vuorokausi pystytyksen aloituksesta.

- Leikkaussaleja tulee sillä tavalla, että on sekä meidän että saksalaisten leikkaussali. Meillä on leikkaussalissa kaksi pöytää, ja niissä voidaan periaatteessa yhtä aikaa leikata koko ajan. Se tarkoittaa noin 20-100 toimenpidettä vuorokaudessa, Koiranen arvelee.

- Koska kyseessä on maanjäristys, niin suurin osa toimenpiteistä tulee olemaan erilaisten murtumien ja haavojen hoitamisia. Todennäköisesti joudutaan tekemään myös amputaatioita.

Teltoista rakentuvassa sairaalassa on leikkaussalien lisäksi poliklinikka sekä useita vuodeosastoja.

Haitilla toimii jo Norjan Punaisen Ristin vastaava kenttäsairaala. Lisäksi kansainvälinen Punainen Risti on toimittanut alueelle kolme kevyemmin varusteltua terveysasemaa.

Leikkaushoitoa tarjoava kenttäsairaala on toimitettu Tampereelta aiemmin Intian, Iranin ja Pakistanin maanjäristysalueille.

Katso Helena Liikasen juttu (Kymmenen uutiset 19.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.