Mainos

Avustuskokous päätti rakentaa varoitusjärjestelmän

Aasian luonnonkatastrofin uhrien auttamiseksi järjestetty kokous antoi tukensa Intian valtamerelle rakennettavalle hyökyaaltojen varoitusjärjestelmälle. Lisäksi kokous piti tervetulleena ehdotusta tuhoalueen maiden ulkomaanvelkojen takaisinmaksujen jäädyttämisestä.

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa eilen pidetty hätäapukokous vetosi julistuksessaan kansainväliseen yhteisöön, jotta se antaisi varoja tsunameista varoittavan järjestelmän rakentamiseen, hätäapuun ja tiedottamiskampanjoihin.

Monet puhujat, muiden muassa YK:n pääsihteeri Kofi Annan, pitivät varoitusjärjestelmän rakentamista tärkeimpänä todennäköisesti ainakin 150 000 ihmisen hengen vaatineen katastrofin jälkeen. Thaimaan ulkoministeri Surakiart Sathirathai ehdotti maataan varoitusjärjestelmän isäntämaaksi.

- Meillä ei ollut mitään toimivaa, reaaliaikaista järjestelmää, joka olisi varoittanut ennalta tsunameista, Thaimaan ulkoministeri sanoi.

Hän ehdotti, että maassa jo toimivaa Aasian katastrofien estokeskusta laajennetaan alueelliseksi ennakkovaroitusjärjestelmäksi.

Apua saatava nopeasti

Aasia tarvitsee aikaa viidestä kymmeneen vuoteen ja varoja kansainväliseltä yhteisöltä toipuakseen tapaninpäivän maanjäristyksen ja sen synnyttämien hyökyaaltojen tuhoista. Kokous esittää, että YK:n pääsihteeri nimittää erityisedustajan järjestämään humanitaarisen avun konferenssia.

Tähän mennessä tsunamin uhreille ja jälleenrakentamiseen on luvattu yli neljä miljardia dollaria eli runsaat kolme miljardia euroa. EU:n ja sen jäsenmaiden myöntämän avun osuus on noin 1,5 miljardia euroa ja Yhdysvaltain 350 miljoonaa dollaria eli 265 miljoonaa euroa.

Seuraavan puolen vuoden aikana tarvitaan noin 977 miljoonaa dollaria eli noin 735 miljoonaa euroa heti toteuttaviin ohjelmiin, joista YK ja katastrofista kärsivät maat ovat sopineet.

- Tiedämme, että ainakin puoli miljoonaa ihmistä on loukkaantunut ja lähes kaksi miljoonaa ihmistä on ruoka-avun varassa, Annan sanoi.

Lisäksi rahaa tarvitaan vedenpuhdistukseen ja terveydenhuoltoon.

- Meidän velvollisuutemme eloonjääneitä kohtaan on estää tsunamin jälkeinen toinen kuolemanaalto, Annan tähdensi.

Japani, Britannia, Yhdysvallat, Saksa ja Ranska ovat esittäneet, että hyökyaallon runtelemien maiden velkojen takaisinmaksu jäädytettäisiin. Jakartan kokoukseen osallistuneet maat ja järjestöt pitivät ehdotusta tervetulleena.

Konferenssia ehdotti Singapore ja sen järjesti Kaakkois-Aasian maiden järjestö Asean. Siihen osallistui yli 20 avustuksia antavan maan ja tuhoalueen valtiota sekä kansainvälisiä järjestöjä.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 06.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.