Avustusjärjestöt tarvitsevat varoja Irakin sodan varalta

Kansainväliset avustusjärjestöt vetoavat kansainväliseen yhteisöön varojen saamiseksi irakilaisten siviilien avustamiseen mahdollisen sodan syttyessä.

Genevessä koolla olleet järjestöt tähdentävät, että varat on saatava jo ennen sodan syttymistä, jotta tilanteeseen voidaan varautua.

Kansainvälinen Punainen Risti ei ole saanut kymmenystäkään siitä 40 miljoonasta dollarista, jota se on pyytänyt, kerrottiin kokouslähteistä.

-Monet haluavat maksaa vasta, jos sota syttyy. Mutta meidän täytyy varautua, sanoi Sveitsin hallituksen edustaja Walter Fust kaksipäiväisen kokouksen päätteeksi.

Sveitsin järjestämään konferenssiin osallistui 21 järjestöä ja 29 maata. Yhdysvallat kieltäytyi osallistumasta kokoukseen ja sanoi tehneensä jo laajoja valmisteluja. Sveitsi ei ollut kutsunut Irakia, jotta kokouksen politisoitumiselta vältyttäisiin. Mukana olivat mm. Saksa, Venäjä, Kiina, Britannia ja Ranska sekä Irakin naapurimaita.

Rehn: Lähes 900 000 ruuanhakuun Irakista

Elisabeth Rehn arvioi kokouksessa, että lähes 900 000 ihmistä saattaisi lähteä Irakista ruuanhakuun sodan syttyessä. Hän varoitti, että kriisistä tulisi tragedia, jos hyväksi ennakoitu sato tuhoutuu sodassa.

Rehn tähdensi, että valmistautuminen pakolaisvirtoihin, vesihuollon ja sähkölinjojen korjaamiseen sekä elintarvikkeiden saantiin on oleellista.

-Ensimmäinen vaihe minkä tahansa sodan jälkeen on kriittinen, hän sanoi.

Sodassa kuolevien määrää on Rehnin mielestä mahdotonta arvioida.

-Eloon jääneet kärsisivät eniten. He kärsisivät psyykkisistä vaurioista ja fyysisistä vammoista lopun elämäänsä, Rehn jatkoi.

Jo nyt 40 prosenttia irakilaisista lapsista ja nuorista katsoo, ettei elämä ole elämisen arvoista, ilmenee äskettäin tehdystä selvityksestä.

YK:n avustusjärjestöt arvioivat, että kodeistaan joutuisi lähtemään kaksi miljoonaa ihmistä ja 1,5 miljoonasta ihmisestä tulisi muunlaisia pakolaisia sodan syttyessä.

Nykyisin 60 prosenttia Irakin väestöstä on riippuvaisia YK:n Ruokaa öljystä -ohjelmasta, joka aloitettiin vuonna 1995. Kanadalaisen Sotalapsi-avustusjärjestön edustajan Eric Hoskinsin mukaan satojatuhansia irakilaislapsia on kuollut vuoden 1991 jälkeen vedestä saamiinsa sairauksiin, sillä sodassa tuhoutuneita vedenpuhdistamoja, vesijohtoja ja viemäriverkostoja ei ole korjattu.

Hoskins piti Geneven kokousta onnistuneena: se toi siviilien avustamisen julkiseen keskusteluun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat