Mainos

Avustaja: Ranariddh palaa Kambodzhaan

Kambodzhan syrjäytetty ensimmäinen pääministeri Norodom Ranariddh aikoo palata Kambodzhaan ensi viikolla, ilmoitti hänen avustajansa tänään. Ranariddh itse sanoi myöhemmin, että tarkka paluupäivä riippuu siitä, mitä Kambodzhaan etukäteen matkustava tutkimusryhmä saa selville. Ryhmän on määrä matkustaa Phnom Penhiin huomenna. Ranariddh on asettanut alustavaksi paluupäiväkseen ensi maanantain. Hänet on tuomittu poissaolevana yhteensä 35 vuoden vankeusrangaistuksiin. Ranariddhin isä kuningas Norodom Sihanouk armahti poikansa lauantaina.

Armahdus on osa japanilaisten rauhansuunnitelmaa, jonka avulla on määrä varmistaa, että Ranariddh voi johtaa Funcinpec-puolueensa heinäkuun parlamenttivaaleihin. Länsimaat ovat pitäneet Ranariddhin mukanaoloa vähimmäisehtona vaalien demokraattisuudelle.

Kambodzhan vahva mies, toinen pääministeri Hun Sen syrjäytti hallituskumppaninsa Ranariddhin vallasta viime kesänä. Ranariddh pakeni Kambodzhasta aseellisiin selkkauksiin johtaneen vallankaappauksen yhteydessä ja oleilee nykyisin Bangkokissa.

Ranariddh tuomittiin aiemmin sotilastuomioistuimessa yhteensä 35 vuoden vankeuteen aseiden salakuljetuksesta ja hallituksen vastaisesta juonittelusta Punaiset khmerit -sissijärjestön kanssa. Lisäksi hänelle mätkäistiin maksettavaksi 50 miljoonan dollarin suuruiset vahingonkorvaukset.

Huolta turvallisuudesta

Kambodzhan hallitus ilmoitti tänään, ettei se aio ryhtyä erityistoimiin Ranariddhin turvallisuuden varmistamiseksi. Yli 40 Ranariddhin tukijaa teloitettiin vallankaappauksen jälkeen, ja Ranariddh on huolissaan omasta turvallisuudestaan.

-Prinssi Ranariddhin paluu on vain yhden poliittisen puolueen johtajan paluu, joten me emme aio levittää punaista mattoa, sanoi sisäministeriön tiedottaja Khieu Sohpeak. Hänen mukaansa hallitus pyrkii kuitenkin luonnollisesti takaamaan kaikkien poliitikkojen turvallisuuden.

Ranariddh tapasi tänään muun muassa Japanin suurlähettilään, joka vaati Kambodzhan hallitusta takaamaan prinssin turvallisuuden. Ranariddhin johtama Funcinpec-puolue voitti täpärästi Kambodzhan edelliset vaalit 1993. Hän hallitsi niiden jälkeen maata yhdessä Hun Senin kanssa viime kesän vallankaappaukseen saakka. Kummankin tittelinä hallituksessa oli pääministeri.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.