Avunannon mahdollistava laki sorvataan nopealla aikataululla

Laki ei sallisi apua operaatioihin 2:10

Hallitus aikoo purkaa sotilaallisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen liittyviä lainsäädännöllisiä esteitä.

Asia tuli esille eduskunnan kyselytunnilla, kun kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) peräsi eduskuntaan esitystä siitä, millä tavoin avun antaminen ja vastaanottaminen kävisi mahdolliseksi. Asia on herättänyt keskustelua Ruotsin sukellusvenejahdin yhteydessä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoi, että kriisinhallintalakia ollaan uudistamassa piakkoin esteiden purkamiseksi.

- Se ei koske ainoastaan sotilaallista apua tai sotilaiden kautta annettavaa apua, vaan myöskin pelastus- ja muuta yhteistyötä erilaisissa kriisitilanteissa.

Tuomiojan mukaan työryhmän esitykset luovutetaan marraskuun alussa, jonka jälkeen ne käsitellään presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa.

- Pyrimme myös tuomaan mahdollisimman pian tarvittavat muutokset eduskunnan käsittelyyn.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) lisäsi, että myös Puolustusvoimia koskeva lainsäädäntö käydään läpi niin, ettei se olisi esteenä poliittiselle tahdolle tilanteissa, joissa esimerkiksi muut Pohjoismaat tarvitsisivat Suomen apua.

Suomen lainsäädäntö estää nykyisin avun antamisen, koska Puolustusvoimilla on vain kolme tehtävää: Suomen sotilaallinen puolustaminen, muiden viranomaisten tukeminen ja osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan.

Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg sanoi torstaina MTV:n uutisille, että hänen mielestään olisi hyvä, että solidaarisuuden ja tuen osoittamiseen olisi myös todellinen mahdollisuus, jos siihen halua on.  

Valtiosopimus ei tähtäimessä, mutta...

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön Tuomioja arvioi etenevän yhä enemmän mahdollisiin yhteisiin hankkeisiin ja hankintoihin. Tällöin tarvittaneen myös sopimuksia siitä, millä tavoin yhteisiä voimavaroja käytetään kriisitilanteissa.

Ulkoministerin mukaan tähtäimenä ei ole tässä vaiheessa mikään valtiosopimus kokonaisvaltaisesta puolustusyhteistyöstä.

- Mutta se on tietysti sanottava, että kukaan ei tiedä, että jonkin kymmenen, parinkymmenen vuoden sisään tällainenkin voi tulla ajankohtaiseksi, hän huomautti.  
  

Lue myös:

    Uusimmat