Mainos

Avun toimittaminen Myanmariin kangertelee yhä

Kansainväliset avustuskuljetukset hirmumyrskyn runtelemaan Myanmariin ovat käynnistymässä.

Yhdysvaltain armeijan kone laskeutui päivällä Yangoniin. Koneessa oli juomavettä, moskiittoverkkoja, huopia ja muita avustustarvikkeita. Yhdysvallat sai myös luvan lähettää kaksi avustuskonetta lisää. Maa antaa Myanmarille apua yhteensä 13 miljoonan dollarin arvosta.

Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö sai perille 34 tonnia avustustarvikkeita. Järjestöllä on matkalla Myanmariin kolme muutakin konetta.

Avun toimittaminen Myanmarin myrskytuhoalueelle kuitenkin kangertelee edelleen ja viisumien myöntäminen avustustyöntekijöille on hidasta. Kymmenet avustustyöntekijät odottavat Bangkokissa viisumeita päästäkseen auttamaan uhreja.

- En ole koskaan nähnyt mitään tällaista. Tämä on rikos ihmisyyttä vastaan. Yhtä hyvin voisivat ottaa aseet esiin ja teloittaa omaa kansaansa, puhisi ranskalaisen avustusjärjestön Comite de Secours Internationauxin avustustyöntekijä Pierre Fouillant.

YK yritti jouduttaa asioita toimittamalla sotilasjuntalle maan uuteen pääkaupunkiin Naypyidawiin 60 nimen listan henkilöistä, joiden pääsy maahan olisi ehdottoman välttämätöntä. Viisumeja ei kuitenkaan YK:lle tästä huolimatta päivän aikana herunut.

Kuolleita yli 32 000

Myanmarin runsas viikko sitten iskenyt hirmumyrsky tappoi liki 32 000 ihmistä, kertoo maan televisio. Kateissa on 30 000 ihmistä. Viranomaiset ovat aikaisemmin kertoneet kuolleita olleen 28 500.

Länsimaiset diplomaattilähteet ovat jo aikaisemmin kertoneet, että kuolleiden määrä tulee todennäköisesti ylittämään 100 000. Lisäksi sadat tuhannet ovat vaarassa menettää henkensä, mikäli maahan ei nopeasti saada apua.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat silminnäkijät kertoivat, että myrskyn tuhoamalta jokisuistoalueelta tulvii koko ajan ihmisiä jo entuudestaan täpötäysiin kaupunkeihin. Hallitus ei ole lähettänyt avustustarvikkeita ja ruoka on loppumassa kaupungeista, joiden asukkaat pelkäävät epätoivoisten tulvauhrien aloittavan ryöstelyn.

Myös kaksi Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää pyrkii Myanmariin. Marja-Leena Oraby ja Liisa Rantasuo liittyivät viikonloppuna kansainvälisen Punaisen Ristin avustusryhmään Bangkokissa. Perille pääseminen on toistaiseksi epävarmaa.

- Lähtökohta on se, että he pääsisivät siirtymään lähiaikoina, kertoi SPR:n tiedottaja Mika Jouhki.

YK:n Ban turhautunut avustusongelmiin

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon sanoo olevansa äärimmäisen turhautunut Myanmarin hallituksen hitauteen toimittaa apua hirmumyrskyn uhreille. Ban totesi, että yksitoista päivää on kulunut siitä kun hirmumyrsky Nargis iski Burmaan. Silti apua on saatu toimitettua vain vähän tuhoalueille.

- Haluan ilmaista syvän huoleni - ja valtavan turhautumiseni - tähän luvattoman hitaaseen tapaan reagoida vakavaan humanitaariseen kriisiin, pääsihteeri totesi.

Hän oli huolissaan myös siitä, miten avun hidas perillepääsy saattaa johtaa kulkutauteihin, jotka pahentavat entisestään tämänhetkistä katastrofia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.