Mainos

Avovedessä olevat joutsenet eivät tarvitse apua

Joutsenien ja muiden vesilintujen kohtalosta jäätyvissä vesistöisssä huolestuneet ihmiset tekivät kymmeniä hälytyksiä viikonloppuna palokunnille eri puolilla maata.

Asiantuntijan mukaan linnuilla ei kuitenkaan ole yleensä hätää niin kauan kuin ympärillä on avovettä.

Todellisessa avun tarpeessa olevat linnut ovat tavallisesti yksinäisiä nuoria kyhmyjoutsenia. Jäälle laskeutuneet joutsenparvet sen sijaan ovat useimmiten lepääviä laulujoutsenia, jotka pääsevät lentoon liukkaaltakin jäältä omin voimin. -Tämänkesäiset nuoret kyhmyjoutsenet eivät pääse ilmaan jäältä. Mutta kun ne pääsevät veteen, lentoon lähtö onnistuu, elleivät siivet ole vaurioituneet jäällä liukastellessa, kertoo valkeakoskelainen lintuhoitolan pitäjä Markku Alanko.

Jään päällä toikkaroivat kyhmyjoutsenet kannattaakin aina yrittää hätistellä sulaan veteen. Alangon mukaan nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos linnun siipi roikkuu tai lintu on hankalan näköisessä asennossa, niin se tarvitsee apua.

Yleensä apua tarvitsevat joutsenet ovat nuoria yksilöitä, jotka tunnistaa harmaasta väristä. Aikuiset joutsenet ovat valkoisia. -Kannattaa aina seurata tilannetta jonkin aikaa, ennen kuin hälyttää viranomaiset pelastustoimiin. Terveet joutsenet kyllä pärjäävät, jos avoveden syvyys on vähintään metrin, jolloin ne saavat sukelletuksi ruokaa, Alanko mainitsee.

Alangon mukaan joutsenet ovat laiskoja muuttajia ja saattavat sinnitellä Suomessa pitkälle joulukuuhun asti. -Tavallisesti sisämaassa tavattavat joutsenet ovat laulujoutsenia ja rannikolla majailevat puolestaan kyhmyjoutsenia.

Joutsenten ohella muutkin linnut pärjäävät sulassa Alangon mukaan myös sorsat ja muut vesilinnut tulevat toimeen niin kauan kuin niiden ympärillä on vähänkin sulaa vettä. Toki nekin tarvitsevat ihmisten apua loukkaannuttuaan. -Loukkaantunut lintu voidaan joutua myös lopettamaan. Kannattaa aina ensimmäiseksi ottaa yhteyttä poliisiin, joka tulee lopettamaan eläimen tai ainakin antaa ohjeet, miten pitää menetellä. Omatoimisuus ilman viranomaisille ilmoittamista saatetaan pahimmassa tapauksessa tulkita jopa metsästysrikokseksi, Alanko muistuttaa.

Alangon mukaan sukeltajalintuja, kuten kuikkaa tai kaakkuria ei saa mennä hätyyttämään, vaikka ne uiskentelisivat avannossa, jonka halkaisija on vain parikymmentä senttiä. Säikähtänyt lintu saattaa nimittäin sukeltaa jään alle ja kuolla sinne. -Tilannetta pitää seurata ja ottaa lintu talteen vasta kun se on jäätynyt kiinni, Alanko neuvoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.