Mainos

Avopuolisolle halutaan turvaa omaisuudenjaossa

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa uutta lakia, jolla turvattaisiin eroavien avopuolisoiden taloudellinen vähimmäissuoja omaisuuden jaossa.

Ehdotettu sääntely soveltuisi tyypillisesti parisuhteisiin, jonka osapuolet ovat asuneet pitkään yhdessä ja joilla on osittain tai kokonaan yhteinen talous.

Menettely koskisi vain varallisuusoikeudellisia kysymyksiä eikä se vaikuttaisi esimerkiksi yhteisten lasten elatuksesta tai tapaamisoikeudesta sopimiseen. Avoliittoa ei edelleenkään rinnastettaisi avioliittoon, sitä ei rekisteröitäisi eikä sen päättymistä käynnistettäisi millään virallisella eromenettelyllä.

Uuden lain lähtökohtana olisi, että kumpikin avopuoliso pitäisi oman omaisuutensa omaisuuden erottelussa. Avopuolisolla olisi kuitenkin oikeus hyvitykseen yhteisen talouden hyväksi antamastaan panoksesta, jos hän on esimerkiksi pitkän avoliiton aikana auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan omaisuuttaan. Lähtökohtana on että irtain omaisuus on yhteistä, jollei muuten ole sovittu tai näytettävissä.

Tuomioistuin voisi määrätä pesänjakajan toimittamaan omaisuuden erottelun avopuolisoiden välillä ja ratkaisemaan hyvitystä koskevat vaatimukset, mikäli pari ei itse pääse ymmärykseen omaisuuden jaosta.

Avopuolisolla olisi myös mahdollisuus hakea määräaikaista käyttöoikeutta yhteiseen kotiin ja koti-irtaimistoon kohtuullista korvausta vastaan.

Turvaa myös kuolemantapauksessa - avopuolisolle ei kuitenkaan perintöoikeutta

Jos avopuoliso kuolee, eloonjääneellä avopuolisolla ei ole nykysäännösten perusteella oikeutta puolison jäämistöön, jollei vainaja ollut tehnyt testamenttia avopuolisonsa hyväksi. Perintöoikeutta ei ole luvassa tässäkään esityksessä, mutta parannuksia avopuolison asemaan.

Yhteistalouden purkamista koskevia säännöksiä voitaisiin ehdotuksen mukaan soveltaa myös silloin, kun avoliitto päättyy avopuolison kuolemaan.

Lisäksi avopuoliso voisi vaatia harkinnanvaraista avustusta kuolleen avopuolison jäämistöstä, jos avustus on tarpeen hänen toimeentulonsa turvaamiseksi.

Avoliitoissa elää joka viides suomalainen perhe ja 40 prosentillla avoliittoperheistä on yksi tai useampi lapsi. Tällä hetkellä ei ole erityislainsäädäntöä, joka nimenomaisesti sääntelisi avopuolisoiden keskinäisiä varallisuussuhteita. Käytännössä niihin sovelletaan samoja periaatteita, joita sovelletaan toisilleen vieraiden henkilöiden välisiin omistus- ja varallisuussuhteisiin.

Työryhmän esitystä voi kommentoida valtionhallinnon www.otakantaa.fi- sivustolla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.