Mainos

"Avoimuutta turvallisuuden kustannuksella"

Pääministeri Matti Vanhanen pelkää avoimmuuden uhkaavan jo turvallisuutta Suomessa. - Joskus tuntuu siltä, että olemme hyväuskoisia hölmöjä avoimuudessamme, pääministeri pohtii.

Pääministeri Matti Vanhanen kummastelee julkisuuslainsäädäntöä ja kysyy, onko Suomessa jo annettu avoimuuden mennä turvallisuuden edelle. Vanhanen kertoo Hufvudstadsbladetissa saaneensa tietää, että kaksi miestä kävi kopioimassa hänen kotitalonsa rakennuspiirustukset Nurmijärven kunnan rakennusvirastossa. Samat tai mahdollisesti kaksi muuta miestä kävivät kihlakunnanvirastossa hakemassa asiakirjat pääministerin tonttikaupoista. Niistä käyvät ilmi Vanhasen ja hänen puolisonsa henkilötunnukset.

- Ne ovat myös julkisia asiakirjoja ja ne piti luovuttaa ilman, että kyseisten henkilöiden tarvitsi paljastaa omaa henkilöyttään, Vanhanen kirjoittaa lehtikolumnissaan.

- Suomessa korostamme mielellään avoimuutta ja julkisuutta. Mutta joskus tuntuu siltä, että olemme hyväuskoisia hölmöjä avoimuudessamme.

Vanhasen mielestä on nurinkurista, että pääministeristä saa kaivaa esille turvallisuuteen liittyvää aineistoa, mutta jos joku haluaa asentaa valvontakameran ovensa eteen kerrostalossa, sille ei saa lupaa, elleivät kaikki rappukäytävän asukkaat hyväksy sitä.

- Olemme siis avoimia, mutta itseään ei saa suojata, Vanhanen oudoksuu.

Vanhasen mielestä viranomaisilla täytyy olla oikeus käyttää hyväkseen valvontakameroita ja muita valvontakeinoja, sillä muuten rikolliset saavat uuden tekniikan avulla liiaksi etumatkaa. Hänen mielestään tämä kehitys ei johda "isoveli valvoo" -yhteiskuntaan.

- Rehellisillä ihmisillä ei ole mitään syytä pelätä kameranlinssejä, ja kuviahan ei saa käyttää muuhun kuin sellaiseen, joka liittyy turvallisuuteen. Vanhanen katsoo, että tämä tausta pitää ottaa huomioon myös, kun arvioidaan Yhdysvaltojen terrorismin vastaisia toimia, esimerkiksi maan päätöstä kerätä tietoja lentomatkustajista.

- Tätä on arvosteltu meillä ainakin mielipidepalstoilla. Pelätään, että demokratia kärsii, kun valvonta lisääntyy. Arvostelusta huolimatta on syytä muistaa, että tuhannet ihmiset kuolivat terrori-iskuissa. Yhteiskunnan täytyy voida suojata itseään ja kansalaisiaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.