Avioparin hurja tarina: Näin tahmeaa voi suomalainen byrokratia olla

Avioliittoon astumisen pitäisi olla onnellinen asia. Espoolaiselle Anita Nousiaiselle se kuitenkin aiheutti hirvittävää taistelua suomalaisen byrokratian kanssa.

Nousiainen meni naimisiin yhdysvaltalaisen miehensä kanssa viime marraskuussa ja he ovat siitä asti koettaneet saada yhteiselon Suomessa alkuun. 

Nousiaisen paljon jaetussa Facebook-päivityksessä kerrotaan suorastaan uskomattomalta kuulostavasta, nyt lähes vuoden kestäneestä urakasta. Sen aikana esimerkiksi häät piti peruuttaa kertaalleen ja pankkikorttia oli liki mahdoton saada.

Taistelun eri vaiheet löytyvät yllä olevasta grafiikasta! 

Nousiainen sanoo kirjanneensa päivitykseen vain muutamia kohokohtia muuttoprosessista Euroopan unionin ulkopuolelta.

– Mieheni on Jenkeistä, joten tämä on varmasti muutto helpoimmasta päästä verrattuna moneen muuhun kansalaisuuteen.

Ei nopeaa palvelua kenellekään

Euroopan unionin ulkopuolelta tulevat ovat lähtökohtaisesti kaikki samalla viivalla. Maahanmuuttoviraston oleskelulupahakemuksen etenemiskaaviossakin todetaan, että käsittelyjonot ovat pitkiä.

– Miehen oleskelulupahakemus odotti neljä kuukautta käsittelyjonossa ilman, että sille tapahtui mitään.

Maahanmuuton yhteydessä joutuu asioimaan alkajaisiksi Maahanmuuttoviraston, poliisin, maistraatin, kunnan maahanmuuttopalveluiden, Kelan ja työvoimatoimiston kanssa.

Pankkitilin avaus virkailijasta kiinni

Useiden oppaiden mukaan pankkitilin avaamiseen ei tarvita kuin henkilötunnus ja passi.

– Meille oli pankista sanottu, että korttia ei voi saada. Perusteeksi sanottiin se, että kortilla on kuukausimaksu. Meille kerrottiin, että nettipankkitunnuksia ei voi saada ilman säännöllisiä tuloja.

Kun oikean ja asiantuntevan henkilön löytää, alkaa tapahtua.

– Olimme käyneet seitsemän kertaa eri pankeissa ja viimeisessä sanottiin, että mieheni voi saada pankkitilin, jos sovimme erikseen tunnin ajan tätä varten. 

– Tapaamisessa virkailija sai kuitenkin tilin auki muutamalla napinpainalluksessa ja kysyi saman tien haluaako mieheni sirukortin, Nousiainen sanoo.

Pariskunta on saanut värikästä asiakaspalvelua ja eri viranomaiset ovat tulleet vuoden aikana tutuiksi.

– Suurin yllätys oli, että tähän ei ole olemassa mitään opasta, vaan kaikki tieto tulee siruina, Nousiainen sanoo.

Oppaissa helppouden harha

Kunnat itse ovat joissain tapauksissa koonneet oppaita kuntaan tuleville maahanmuuttajille. Tieto on kuitenkin usein annettu optimistisesti. Pankkitilin avaaminen on oppaiden mukaan melko yksinkertaista.

Pankit eivät kuitenkaan yleensä anna verkkotunnuksia maahanmuuttajille. Tilin ja kortinkin hankkimisessa on työtä. Sattumalla tuntuu olevan vaikutusta asiassa. Yksi virkailija ei suostu edes avaamaan tiliä ja toinen saa tilin auki alta aikayksikön.

Verkkopankkitunnukset helpottaisivat maahanmuuttajan sähköistä asiointia useassa palvelussa.

Lisäselvityksiä ja viranomaisohjeistuksia

Toisinaan Maahanmuuttovirasto pyytää perhesuhdeasioissa lisäselvityksiä. Virastossa tuntui olevan epäselvyyttä siitä, kuinka monta päivää pariskunta oli viettänyt yhdessä.

– Olimme vastanneet jo yhteistä aikaa koskeviin kysymyksiin oleskelulupahakemuksessa melko tarkasti. Mieheni on ammatiltaan analyytikko ja päätimme lähettää Excel-taulukon yhdessäolopäivistämme.

Hankaluuksia ja epäselvyyksiä ohjeistuksissa tuli vastaan myös asioidessa poliisin kanssa ja työvoimatoimistossa.

– Työvoimatoimistossa ulkomaalaisasioista vastaava virkailija täydensi puhettaan suomenkielisillä sanoilla. Mieheni oli aivan mahdotonta seurata sitä keskustelua. Se kerta oli varmaan kaikista huonoin meille työvoimatoimistossa.

Joskus harvoin oma aktiivisuuskin auttaa asioissa. Kela-korttia ei alkanut muutaman kuukauden odotuksen jälkeen kuulua. Selvisi, että ulkomaalaisten Kela-korttien toimitus kestää muutaman viikon sijaan viidestä kuuteen kuukautta.

– Soitin Kelaan ja kysyin kortin perään. He kysyivät, haluanko, että asia merkitään kiireelliseksi. Vastasin kyllä. Sen jälkeen kortti tuli kolmen päivän päästä.

Jonot lamauttavat aktiivisenkin tulijan

– Jos joutuu odottamaan viisi kuukautta ennen kuin pääsee kielikurssille, se on aika vaikeaa. Töihin on vaikeaa päästä ilman, että puhuu suomea ja sitten jää sellaiseen välivaiheeseen, ettei ole oikein mitään järkevää tekemistä.

Oletus tuntuu olevan, että suomalainen puoliso auttaa viranomaisten kanssa asioinnissa, mutta tapaamisiin ei suomalaista puolisoa kuitenkaan välttämättä päästetä.

– Se on sinänsä myös hassua. Tietenkin ihmisen pitää ottaa itse vastuu, kun muuttaa Suomeen, mutta osa materiaalista on vain suomeksi, jolloin puoliso joutuu olemaan mukana hoitamassa myös toisen asioita.

Nousiaisen aviomies on vihdoin Suomessa ja käy neljänä päivänä viikossa syyskuussa alkanutta, itse maksamaansa kielikurssia.

– Tuntuu jotenkin, että onko todella vain näin vähän saatu aikaan suhteessa siihen aikaan, mitä on tähän käytetty, Nousiainen sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat