Avioliittolain hyväksyminen kirpaisi eniten iäkästä miestä maakunnasta

Eroakirkosta.fi -sivuston mukaan viikonlopun aikana kirkosta on eronnut reippaasti yli 13 000 ihmistä perjantaisen eduskunnan tasa-arvoisesta avioliittolaista käydyn äänestyksen seurauksena.  

Tänä aamuna eroaktiivisuus on jatkunut edelleen, mutta hieman laimenneena.  Aamupäivään mennessä kirkosta oli eronnut lähes 500 seurakuntalaista. 

Eroajien joukossa on sekä konservatiiveja että liberaalisti ajattelevia seurakuntalaisia. Kirkon tutkimuskeskuksen vs. johtaja Kimmo Ketola viittaa Eroakirkosta.fi-sivustoon ja kertoo, että suuri osa eroajista on maininnut syyksi arkkipiispan lausunnot yhtenä herätteenä eroamiselleen. 

– Näkemykseni on se, että hänen kantansa on monille edustanut liian myötäsukaista suhtautumista tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Ihmiset ovat kokeneet hänen mielipiteensä liian liberaaliksi, Ketola tulkitsee. 

Arkkipiispa Kari Mäkinen on sanonut suoraan olevansa iloinen sateenkaariväen puolesta. Hän on kuitenkin painottanut puheissaan, ettei eduskunnan päätös vaikuta mitenkään kirkkoon. Kirkossa laki nostattaa lähinnä keskustelua siitä, mitä lain hyväksyminen merkitsee. Kirkon virallinen kanta tasa-arvoista avioliittolakia kohtaan on edelleen kielteinen. Kirkon kannasta päättää jatkossakin kirkolliskokous ei eduskunta.  
 
– Tässä on sama tilanne kuin Ajankohtaisen Kakkosen homoillan jälkeen. Silloin kirkosta erottiin Päivi Räsäsen lausuntojen takia. Silloinkaan kysymys ei ollut kirkon virallisesta kannasta.

Kuka kirkosta nyt oikein eroaa? 

Ketola sanoo olevansa yllättynyt viikonlopun eroaallosta. Hänen mukaansa normaalisti ne, joilla on moraalisissa kysymyksissä konservatiivinen kanta, eivät eroa kirkosta helposti. Heillä on siis konservatiivinen näkemys myös kirkkoon kuulumisesta. Kirkosta eroaminen on perinteisesti ollut konservatiiveille suurempi kynnys kuin liberaaleille. 

– Tässä on hyvä pohtia sitä, että mikä on se ihmisryhmä, joka kokee nämä moraaliset kysymykset hyvin voimakkaasti, mutta samaan aikaan yhteys kirkkoon ei kuitenkaan ole niin vahva, Ketola pohtii.  

Eroakirkosta.fi -tiedotteen perusteella eroavien pääryhmä näyttäisi olevan muualta kuin suurista kaupungeista. 

– He ovat enimmäkseen maakunnista. Keskimääräistä useammin he ovat iäkkäämpiä miehiä. Tämä antaisi viitteitä siitä, että kyseessä on tällainen arvokonservatiivisten ihmisten ryhmä, joilla ei kuitenkaan välttämättä ole kauhean tiivistä kirkkosuhdetta.

Miksi liberaalit eroavat nyt kirkosta?

Kirkosta eroajien joukossa on viime päivinä ollut myös jonkin verran liberaaleja. Ketola kertoo siihen olevan monia eri syitä. Päällimmäinen on se, että kirkon virallinen kanta on edelleen tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. 

– Aina, kun kirkko on vahvasti julkisuudessa ja ottaa kantaa mielipiteitä vahvasta jakaviin kysymyksiin, on odotettavissa kirkosta eroamisia. Aihe voi olla mikä tahansa. Kirkosta erotaan herkemmin myös silloin, kun eroamisista uutisoidaan paljon, sillä silloin monen eroaikeissa olevan kanta vahvistuu, Ketola kuvaa.

Yleensä marras-joulukuussa kirjosta eroaminen kiihtyy jo pelkästään senkin takia, että silloin välttyy maksamasta kirkollisveroa seuraavana vuonna. Kirkosta eroamisen syyt voivat siis olla mitä moninaisimpia.

Ketkä kirkkoon liittyvät?

Viikonlopun aikana kirkkoon on myös liittynyt jäseniä - tosin se on ollut huomattavasti laimeampaa kuin eroaminen. Liitykirkkoon.fi -sivuston mukaan kyse on muutamista sadoista, kun tavallisesti puhutaan 20-40 ihmisestä. 

Osa on ollut hyvillään siitä, mitä arkkipiispa tai jotkut piispat ovat sanoneet tasa-arvoisesta avioliitosta eduskunnan äänestyksen jälkeen. Moni erosi kirkosta tunnekuohuissaan Ajankohtaisen Kakkosen homoillan jälkeen. 

– Osa heistä on ehkä ajatellut kirkon liikahtaneen heidän näkökulmastaan myönteiseen suuntaan, Ketola arvioi. 

Suomessa evankelisluterilaiseen kirkkoon kuului viime vuoden tilastojen mukaan 4,1 miljoonaa suomalaista. Luku on 75,2 prosenttia koko väestöstä.

Vuonna 2013 kirkkoon liittyi ennätysmäärä eli yli 14 000 ihmistä. Vuonna 2012 kirkkoon liittyi 13 600 ihmistä. 

Lue myös:

    Uusimmat