Mainos

Avioliiton esteiden tutkinta

Siviili- ja kirkkovihkimisen edellytyksenä on avioliiton esteiden tutkinta, jolla varmistetaan, että liitto on lain mukaan sallittu. Se on pakollinen kaikille vihkipareille.

Esteiden tutkinnassa selvitetään muun muassa ikää, lähisukulaisuutta, voimassa olevia avioliittoja ja holhouksen alaisuutta. Tutkintapyyntö esitetään maistraatille. Avioliiton esteet voi tutkia myös evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunta, johon ainakin toinen vihittävistä kuuluu.

Tutkintapyynnön tulee olla kirjallinen ja esteiden tutkintaa pyydettäessä avioliittoon aikovien tulee allekirjoittaa vakuus siitä, ettei avioliitolle ole esteitä. Mikäli tutkintaa pyydetään postitse, allekirjoituksille tarvitaan kaksi todistajaa.

Todistuksen saa viikossa

Jos aiotulle avioliitolle ei ilmene esteitä, todistuksen saaminen kestää viikon. Todistusta ei voida antaa aikaisemmin kuin seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä. Tutkintaa voidaan myös nopeuttaa painavista syistä. Mikäli toinen tai molemmat pariskunnasta ovat ulkomaalaisia, kannattaa varautua pitempään odotusaikaan.

Todistus voimassa neljä kuukautta

Todistus esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta, joten vihkimisen täytyy tapahtua sen ajan sisällä. Mikäli vihkiminen ei tapahdu määräajan sisällä, täytyy avioliiton esteet tutkia uudelleen. Todistus on jätettävä maistraattiin ennen vihkimistä. Todistuksen mukana tulee vihkimisilmoitus, joka annetaan vihkijälle. Tämä huolehtii tiedot eteenpäin väestötietojärjestelmään.

Tutkintapyyntölomakkeen voi tilata maistraatista.


MTV3 Helmi

Kuva: Futureimagebank.com

Lähde: www.maistraatti.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.