Mainos

Avioeroista kovat kustannukset yhteiskunnalle

Useimmiten aloitteen avioerosta tekee nainen.

Avioeroista koituu yhteiskunnalla vuosittain satojen miljoonien eurojen kustannukset.

Väestöliiton tekemän selvityksen mukaan yksinhuoltajaperheiden saamat tuet rasittivat vuonna 2005 valtiota ja kuntia yhteensä 420 miljoonalla eurolla.

Summa koostuu neljästä eri tuesta, joita ovat asumistuki, toimeentulotuki, elatustuki sekä lapsilisäkorotus. Tämän lisäksi kunnilla oli vuonna 2005 saamatta maksamattomista elatusavuista kertynyttä velkaa lähes 300 miljoonaa euroa.

Suomi avioerotilastojen huipulla

Avioerotilastot ovat muuten säilyneet lähes muuttumattomina. Edelleen lähes joka toinen avioliitto Suomessa päätyy eroon. Suomen sisällä avioeroja tehdään suhteessa eniten Uudellamaalla. Ahvenanmaalla erotaan puolestaan vähiten.

Suomea korkeammat avioeroluvut Euroopassa ovat Belgiassa (56 prosenttia liitoista päättyy eroon) ja Ruotsissa (52 prosenttia liitoista päättyy eroon). Viimeisen vuosikymmenen kuluessa avioerot ovat alkaneet yleistyä myös niihin aikaisemmin kielteisesti suhtautuneissa katolisissa maissa kuten Espanjassa. Muutos johtuu muun muassa avioerolainsäädännön liberalisoitumisesta.

Naiset haluavat eron

Avioeroaloite ja -päätös tehdään yleisimmin naisen aloitteesta. Vuonna 2003 avioeroaloitteista 65 prosenttia oli naisen tekemiä. Avioeroon ollaan myös jälkeenpäin yleensä tyytyväisiä. Vuoden 2003 perhebarometrin mukaan useimmissa tapauksissa avioero lisäsi onnellisuutta ja vahvisti itsetuntoa.

Avioero koskettaa läheisesti myös tuhansia lapsia. Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan 31 000 lasta kokee vuosittain vanhempiensa eron. Yksinhuoltajatalouksia oli Suomessa toissa vuonna lähes 120 000. Näin ollen joka viides lapsiperhe on yksinhuoltatalous.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.