Avio-onni löytyy mopista ja ämpäristä

Kyllä vain, jaetut kotityöt tekevät suhteesta onnellisen. Pitkään pariskuntia tutkinut professori ja suhdeterapeutti Terri Orbuch kertoo, miten arkiset askareet parantavat parisuhdettasi.

Onnellisen liiton salaisuus löytyykin yhteisestä halusta pitää koti kunnossa. Kaikkein tyytyväisimmät avioparit kokevat tekevänsä yhteistyötä kodin hoidossa ja tehtävät tuntuvat heistä reilusti jaetuilta.

Varsinkin vaimojen tyytyväisyyteen arkitöiden jakautumisella on merkitystä. Tasapuolisuuden ja reiluuden kokemus huushollin hoitamisessa tekee naisista onnellisempia ja tyytyväisempiä liittoihinsa. Rakkaustohtoriksi kutsuttu Orbuch vinkkaa, miten syvennät suhteesi auvoa.

Lisää seksiä kotitöillä

Lukuisat viimeaikaiset tutkimukset varmentavat, että arkiaskareissa ahkera mies palkitaan useammin makuuhuoneen puolella. Juju on siinä, että miehen näkeminen esiliinassa tai imuri kourassa toimii naiseen tehokkaammin kuin viettely muilla konsteilla. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä mies, joka uhraa aikaa ja vaivaa kodista ja perheestä huolehtimiseen, viestittää välittävänsä puolisostaan sekä yhteisestä kodista.

Riidat vähenevät

Social Science Quarterly -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että perheriidat lisääntyvät, kun työssä käyvät puolisot eivät saa apua kotitöiden hoitamisessa tai hellittelyä stressin helpottamiseksi. Tutkijat uskovat, että osallistuminen taloudesta huolehtimiseen ja lastenhoitoon saa suhteen osapuolet tuntemaan olevansa sitoutuneempia toisiinsa sekä perheeseen.

Onnellisuus kasaantuu

Töiden ja vastuualueiden jako kotona vähentää stressiä ja liittyy vahvasti suhteessa koettuun onnellisuuteen. Tohtori Orbuchin tekemässä tutkimuksessa onnellisimmat vaimot kertoivat miehensä osallistuvan runsaasti lastenhoitoon.

Työnjaon ei tarvitse olla tasapuolista

Kotitöitä ei ole tarpeen jakaa täsmällisen tasaisesti. Tärkeintä on, että osapuolet kokevat jaon reiluksi. Vaimo saattaa käydä useammin ostoksilla ja hoitaa pääosan ruoanlaitosta, mutta se sopii hänelle, jos mies tuo kotiin suuremman palkan, mikä puolestaan auttaa viikoittaisen siivoojan aiheuttamissa kustannuksissa.

Käsitys reiluudesta vaihtelee parista toiseen. Joillekin sopii jako, jossa vaimo hoitaa pyykit, tiskit, kokkauksen, siivoamisen ja lastenhoidon, kun mies käy ostoksilla sekä tekee remontit ja pihatyöt. Toiselle pariskunnalle käy ainoastaan täysin tasapuolinen vastuun kannattelu.

Nainen, älä arvostele liikaa

Jos olet suhteen feminiinisempi osapuoli ja haluat kultasi auttavan kotona useammin, anna hänen hoitaa hommat tavallaan, vaikka se ei sujuisikaan täydellisesti. Kritiikki saa hänet menettämään motivaationsa auttamiseen sekä vetäytymään suhteessa.

Haarukat väärässä keittiölaatikossa ei ole maailmanloppu. Älä myöskään odota hänen muistavan tuoda kaupasta kaikkea tarvitsemaasi ilman listaa.

Tee ostoslistasta mahdollisimman yksityiskohtainen. Kerro täsmällinen aika, jolloin lapset kuuluu hakea harrastuksista ja kirjoita muistiin lasten suosiolla nielemä flunssalääkemaku.

Mies, tarjoa apuasi

Vaimo saattaa ilmoittaa usein tiedustellessasi, ettei tarvitse apuasi. Muista tästä huolimatta jatkaa avun tarjoamista. Pahastuminen seuraa, kun lakkaat kysymästä, josko miehiselle avulle on tarvetta.

Ota myös huomioon, että kotona riittää tehtävää. Vaikka vaimo ahertaa pyykkien tai tiskien parissa, työt eivät siihen lopu. Voit vaikkapa viedä roskat, hoitaa lumityöt, käydä ostoksilla tai korjata ongelmia aiheuttavan auton.

MTV3/huffingtonpost.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat