Mainos

Avaruustutkijat innoissaan: Rosetta-luotain heräsi pitkästä unestaan

Euroopan avaruusjärjestössä on eletty jännittäviä hetkiä.

ESAn tutkijat odottivat illalla kuumeisesti Rosetta-luotaimen heräämistä toimintaan.

Luotain lähetti signaalin heräämisestään maahan kello 20.20 Suomen aikaa. Signaalin saapuminen sai aikaan raikuvat aplodit. Herättelemisen epäonnistuminen olisi tarkoittanut projektin päättymistä epäonnistuneesti.

Rosetta on matkalla aurinkokunnassamme kiertävälle komeetta 67P:lle, ja se oli uinunut 2,5 vuotta energiaa säästääkseen.

- Signaalin onnistunut vastaanotto tarkoittaa sitä, että Rosettan matka kohti komeettaa voi jatkua. Onnistuminen on pitkän ja vaativan työn tulos, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Walter Schmidt.

Luotain pyrkii selvittämään, ovatko vesi ja elämä saapuneet maapallolle komeettojen mukana.

Luotaimessa on mukana myös suomalaista tekniikkaa.

Ilmatieteen laitos kertoo, että Rosettan laskeutumisalus laskeutuu komeetan pinnalle suunnitelmien mukaan 11. marraskuuta 2014.  67P/Churyumov-Gerasimenko -komeetan koostumuksesta on erittäin vähän tietoa. Tutkijat eivät tiedä esimerkiksi sitä, millaiselle alustalle laskeutumisalus tulee laskeutumaan.

Arvioiden mukaan komeetta todennäköisesti on kooltaan noin 3,4 km x 4,5 km kokoinen, mutta se on hyvin harva. Tiheys on noin 0,48 kg/l eli vastaa koostumukseltaan vanhaa pakkaantunutta lunta. Varmuutta tästäkään ei kuitenkaan ole ennen laskeutuja alkaa tutkia komeettaa tarkemmin.

Rosetta-luotaimessa on mukana viisi tieteellistä mittalaitetta, joiden suunnittelussa ja rakentamisessa Ilmatieteen laitos on ollut mukana.

Ensimmäisenä komeetan pinnalle osuu Ilmatieteen laitoksella valmistettu PP-instrumentti, joka on kiinnitetty laskeutujan jalkoihin. Instrumenttia käytetään veden etsintään komeetan pinnalta.

Ilmatieteen laitoksen mittalaitteilla tutkitaan myös mm. komeetan pölyä ja vuorovaikutusta aurinkotuulen kanssa. Jos pölystä löydetään orgaanisia aineita, on mahdollista, että myös elämä on tullut maapallolle komeettojen mukana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.