Mainos

Avaruusturismi Pohjois-Ruotsista voi alkaa jo lähivuosina

Pohjois-Ruotsin maisemista saattaa lähivuosina lähteä myös Euroopan ensimmäisiä avaruusturistilentoja. Brittimiljardööri Richard Bransonin yritys Virgin Galactic on valinnut projektiinsa kaksi avaruuslentoasemaa, joista toinen sijaitsee Yhdysvaltain New Mexicossa ja toinen Ruotsin Kiirunassa.

Ensimmäisten lentojen on määrä lähteä Yhdysvalloista jo vuonna 2011- tosin aikataulua on jo siirretty muutamaan otteeseen.

- Kun siellä on toimittu arviolta puoli vuotta tai vuosi, on Kiirunan vuoro, avaruuskeskus Esrangen tiedottaja Johanna Bergström-Roos sanoo.

Virgin Galacticin suunnitelmien osuminen Kiirunaan ei ollut arpapeliä, sillä halukkaita oli useampia. Pohjoisen sijainnin myötä kansainvälisessä käytössä oleva Esrange tarjoaa avaruustutkimukseen oivat puitteet.

Luotausraketteja Kiirunasta on laukaistu vuoden 1966 jälkeen yli puoli tuhatta. Lisäksi matkaan lähetetään kymmenittäin ilmakehätutkimuspalloja, joista suurimmat ovat parin Tukholman Globen-hallin kokoisia.

Parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Jukkasjärven jäähotelli tarjoaa toisen puolen elämyksestä.

- Meillä on osaamista avaruustutkimuksesta, mutta myös turismista. Tästä saadaan helposti ynnäämällä avaruusturismia, Bergström-Roos sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.