Mainos

Avaruusromusta yhä enemmän haittaa

Maata kiertäville radoille kertyneestä avaruusromusta on tulossa yhä suurempi vaaratekijä. Asiantuntijoiden mukaan maata kiertää noin 100 000 yli sentin mittaista esinettä. Niistä YK on luetteloinut 8000-9000 suurinta, joukossa mm. palaneita kantoraketteja ja toimintansa lopettaneita satelliitteja.

Avaruudessa ajelehtivasta romusta keskustellaan Wienissä maanantaina alkaneessa YK:n Unispace III -avaruuskokouksessa. Kokousta varten laaditussa selonteossa varoitetaan, että avaruusromun määrä saattaa kasvaa räjähdysmäisesti tulevina vuosikymmeninä.
Romusta ei arvella olevan suurtakaan vaaraa miehitetyille avaruuslennoille, mutta lukuisia vähäisempiä törmäyksiä on kuitenkin sattunut. Esimerkiksi vuonna 1996 ranskalainen satelliitti vaurioitui pahoin, kun se törmäsi räjähdyksessä tuhoutuneen Ariane-kantoraketin osaan.

Myös Yhdysvaltain sukkulaohjelma on kärsinyt romusta. Sukkulat ovat joutuneet tekemään yllättäviä väistöliikkeitä säästyäkseen törmäykseltä, ja avaruudessa ajelehtiva roina on monesti vahingoittanut alusten ikkunoita.
Avaruusromua syöksyy toisinaan ilmakehään. Vuonna 1996 kiinalaisen satelliitin osia putosi tiettävästi Atlantin valtamereen. Avaruusromu aiheuttaa ongelmia myös tähtitieteilijöille, sillä se huonontaa näkyvyyttä.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.