Mainos

Avaruusmatkalla uudella venäläisellä turistisukkulalla?

Kohta avaruusmatkailu ei ole enää vain multimiljonäärien hupia, vaan sitä voi kohta harrastaa myös miljonäärit. Venäjällä on esitelty uusi pelkästään turisteille tarkoitettu avaruussukkula, jonka kyyti maksaa alle prosentin siitä, mitä maailman ensimmäinen avaruusturisti Dennis Tito maksoi matkastaan.

Lentolippu uuteen tulevaisuuden alukseen maksaa runsaat sata tuhatta euroa. Se lähtee ensimmäiselle lennolle ehkä kuuden vuoden päästä, mutta odotusjonossa on jo 250 matkustajaa.

Unelmamatkan takana ovat Venäjän avaruusteollisuus ja yhdysvaltalainen elämysmatkoja järjestävä yritys. Mainosmiehenä on entinen kosmonautti. Turistisukkulan kuski ottaa mukaansa kerralla kaksi matkustajaa. Heille on keksitty uusi nimike englannin käteisraha -sanasta väännetty "cashtronaut".

Alus nousee ilmaan M55-tyyppisellä koneella aina seitsemääntoista kilometriin saakka. Sitten sen omat moottorit käynnistyvät ja se singahtaa sadan kilometrin korkeuteen. Upeaa näkymää ja painottomuuden tilaa saa nauttia kolme minuttia, jonka jälkeen alus alkaa liukua kohtia maata ja laskeutuu lentokentälle. Koko lento kestää noin tunnin.

Jos venäläisten suunnitelma toteutuu avaruustakseja rakennetaan peräti kuusi kappaletta ja niillä käydään kerran viikossa avaruudessa.

Mutta yksi tärkeä asia on vielä kokeilemattya; alus täytyy nimittäin testata avuruudessa. 1980-luvulla venäläisten Buran-sukkulahanke kaatui pintamateriaaliongelmiin ja rahapulaan. Ilmeisesti molemmat ongelmat on nyt saatu korjatuksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.