Mainos

Avaruusluotaimen runko valmistui Kuorevedellä

Kuorevedellä on saatu valmiiksi avaruusluotaimen runko.

Avaruusluotaimen runko on valmistunut Patria-konsernin tytäryhtiön Finavicomp Oy:n tehtaalla Kuorevedellä. Avaruuslaitetilaus lähti tänään matkalle Italian Torinoon, jossa luotain kootaan. Suomessa rakennettu osa tulee Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Rosetta-luotaimeen.

Rosetta laukaistaan avaruuteen Ranskan Guyanasta 2003. Runkokaupan arvo on 43 miljoonaa markkaa. Lisäksi Finavitec Systems valmistaa Tampereella luotaimeen lämmönsäädön voimanjakoyksikön. Sen arvo on 39 miljoonaa markkaa. Laite toimitetaan myöhemmin keväällä.

Runkomoduuli painaa 240 kiloa. Se on on tehty ohuista kerroksittain liitetyistä alumiinilevyistä, jolloin rakenteesta syntyy kevyt ja jäykkä. Kaikkine osineen luotain painaa yli 3000 kiloa.

Projektipäällikkö Juhani Hanka Finavicompista kertoo, että luotaintilaukset ovat kertaluonteisia. Yhtiö hakee niillä osaamista ja näyttöä. Varsinaisena tavoitteena on päästä valmistamaan osia tietoliikennesatelliitteihin.

Rosetta-luotain lähetetään tutkimaan komeetta Wirtasta, joka on nimetty amerikkalaisen astrofyysikon Carl A. Wirtasen mukaan. Luotaimen on määrä kohdata komeetta maasta katsoen Jupiterin takana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.