AVA Draama: Maria Montessorin elämä

Palkittu italialainen AVA Draama kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Maria Montessorista, joka väitteli lääketieteen tohtoriksi ensimmäisenä naisena Rooman yliopistosta.

Vuonna 1892 Rooman yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ovelle astelee nuori naisopiskelija - ja näky on historiallinen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tiedekunnassa opiskelunsa aloittaa nainen ja hänen nimensä on Maria Montessori.

Taistelu paikasta tasa-arvoisena opiskelijana miesjoukossa ei ole helppoa - eikä epäonnistumisiin ole varaa. Itsepintainen Maria menestyy opinnoissaan mallikkaasti ja huomaa pian kiinnostuvansa psykologiasta ja erityisesti erityisapua tarvitsevien lasten opettamisesta. Maria alkaa työskennellä kehitysvammaisten ja hyljättyjen lasten parissa tehtävässä projektissa nuoren professorinsa Giuseppen kanssa.

Työhönsä intohimoisesti suhtautuva kaksikko huomaa pian rakastuvansa toisiinsa - mutta kyseessä voi olla vain rakkaus, joka pitää salata ulkopuolisilta. Lupaavasti alkanut suhde kariutuukin pian Marian kuullessa tulleensa raskaaksi. Skandaalin pelossa Giuseppe hylkää Marian ja surun murtaman naisen on annettava lapsensa adoptoitavaksi.

Onneton ja nujerrettu Maria päättää aloittaa uuden elämän ja jatkaa päättäväisesti opetusteorioidensa kehittämistä. Maria perustaa lastenkodin, jossa hän hyödyntää kehittämäänsä Montessori-pedagogiaa. Italian fasistinen yhteiskuntajärjestelmä ei sulata nuoren naisen edistyksellisiä oppeja, mutta tämän mullistukselliset opetusmetodit keräävät nopeasti maailmanlaajuista kiinnostusta.

Maria Montessorin menestyksekästä elämää jäi varjostamaan tragedia - Maria omisti koko elämänsä oppimisvaikeuksista kärsivien lasten opettamisille ja uusien opetusmenetelmien kehittämiselle - muttei koskaan saanut pitää omaa lastaan. Nainen tunnetaan yhä maailmalla menestyneenä lääkärinä, feministinä ja tutkijana ja hän oli elämänsä aikana kolmesti ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Hän kuoli vuonna1952.

Kaksiosaista Gianluca Maria Tavarellin ohjaamaa draamaa tähdittää Paola Cortellesi ja Massimo Poggio.

AVA Draama: Maria Montessorin elämä AVAlla keskiviikkona 15.6.2011 (osa 1) ja 22.6.2011 (osa 2) klo 21.00. Jaksot uusitaan lauantaina 18.6.2011 ja 25.6.2011 klo 18.15.

AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja