Mainos

Autoverokaaos tullissa - pääjohtajan mitta täyttymässä

Tullihallituksen pääjohtaja Tapani Erling on väläyttänyt jopa henkilövaihdoksia tulliin kertyneen autoverokaaoksen takia. Tällä hetkellä tullilla on avoinna noin 20 000 valitusta käytettyjen tuontiautojen verotuksesta. Jonoja puretaan ylitöinä.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan Erling olisi talon sisäisissä keskusteluissa uhannut erota, jos jonoja ei saada purettua tiettyyn määräaikaan mennessä.

- En ole suoranaisesti uhannut erota. Olen kylläkin sanonut, että jos tätä savottaa ei saada ratkaistua, joku on erotettava. Luonnollista tietenkin on, että ensimmäisenä tulilinjalla olisi pääjohtaja itse. Nyt oikeusasiamieskin on puuttunut valitusten käsittelyn viivästymiseen ja todennut, että pitkä odotus loukkaa valittajien oikeusturvaa. Tilanne ei yksinkertaisesti voi jatkua tällaisena, Erling jyrähtää.

Tullissa voimat on keskitetty tuontiautojen verotusta koskevien valitusten purkamiseen. Lisäresurssejakin on saatu, mutta jatkossa valtion tuottavuusohjelma vähentää henkilökuntaa myös tullissa.

Erling haluaisikin koko nykyisen autoverojärjestelmän painuvan historiaan.

- Autoveron määrääminen käytetylle tuontiautolle edellyttää sitä, että autosta määritellään erittäin yksityiskohtaisesti sen markkina-arvo. Tämä on raskas menettely sekä asiakkaille että tullille. Järjestelmän oikeusperusta on ongelmallinen. Saman rahan keräämiseen toista kautta on muita vaihtoehtoja, esimerkiksi ajoneuvoverotus tai polttonesteiden verotus.

Autoverosta valittaneet joutuvat odottamaan ratkaisua yli kuusi vuotta. Tullin virkailijat kohtaavat asiakkaiden tyytymättömyyden. Yksi tullin työntekijä kertoo, että asiakkaiden vihan kohtaaminen on raskasta.

- Jotkut työkaverini ovat jopa olleet poliisikuulusteluissa, koska asiakkaat ovat syyttäneet heitä virkavelvollisuuden rikkomisesta, nimettömänä pysyttelevä työntekijä kertoo.

Tulliväki tuo itsekin autoja ulkomailta

Kritiikki autoverojärjestelmää kohtaa on yleistä myös tullin henkilökunnan keskuudessa. Monet työntekijät kokevat tekevänsä oikeudenvastaisia veropäätöksiä ja iloitsevat, kun valtio häviää autoverotusta koskevia riitoja. Useat työntekijät ostavat myös itse käytettyjä autoja ulkomailta.

Tullin työntekijöiden joukossa uskotaan, että kulissien takana valmistellaan autoverotukseen liittyvien tehtävien siirtämistä Ajoneuvohallintokeskukseen.

- Kyllä näitä keskusteluja kuulee. Itse en pidä siirtoa AKE:en hyvänä ajatuksena. Meillä on kuitenkin tullissa ehdottomasti paras asiantuntemus ja pystymme varmasti hoitamaan tehtäviä tehokkaasti myös tulevaisuudessa. En usko, että mikään virasto työtä ainakaan halvemmalla tekisi, pääjohtaja Erling napauttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.