Mainos

Autovarkauksien määrä näyttäisi putoavan

Autovarkauksien määrä vaikuttaa olevan laskusuunnassa.

Rikoskomisario Jouko Ikonen Keskusrikospoliisista arvioi, että tänä vuonna ensimmäisen puolen vuoden aikana henkilöautoja on rikoksella viety reilu 1200 kappaletta.

Viime vuonna koko vuoden aikana varastettiin Poliisiasian tietojärjestelmän Patjan mukaan noin 3100 henkilöautoa. Jos siis tahti pysyy samana, henkilöautovarkauksien määrä alittuu viime vuodesta.

Rikoksella vietyjen autojen viimevuotisella listalla vanhat japanilaiset suosikit pitivät kärkipaikkaa: Yli kolmasosa kaikista varastetuista henkilöautoista olivat merkkiä Nissan, Honda ja Toyota.

Erityisesti 90-luvun taitteessa valmistetut mallit tuntuvat varkaita kiinnostavan.

–Voisi sanoa, että niitä on vielä suhteellisen helppo anastaa tai ottaa käyttöön. Käynnistyksenestolaitteet ovat tulleet pakollisiksi myöhemmin, kertoo rikoskomisario Ikonen.

Elektroninen käynnistyksenestolaite on ollut mallivuodesta 1998 pakollinen autoissa EU:n alueella.

Uudemmat autot anastetaan tyypillisesti omalla avaimella

Finanssialan keskusliiton vahingontorjunnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Risto Karhunen on Ikosen kanssa samoilla linjoilla vanhojen autojen anastettavuudesta. Karhunen korostaa, että auton avaimista tulee pitää hyvää huolta.

– Jos nyt vähän karrikoi, niin nämä vanhat autot lähtee viittä vaille rautanaulalla. Mutta sitten nämä uudemmat autot anastetaan tyypillisesti niitten omilla avaimilla. Esimerkiksi Ruotsissa tehdään systemaattisesti asuntomurtoja vain sen vuoksi, että löydetään auton avaimet ja saadaan auto vietyä.

Auton avaimien suhteen kannattaa Karhusen mielestä olla tarkkana esimerkiksi käytettyä autoa ostettaessa.

– Silloin on kyllä syytä varmistaa, että saa kaikki avaimet. Jos auto myydään yhdellä avaimella, niin voi olla, että jollekin jää vielä se kakkosavain, Karhunen kehottaa.

Käynnistyksenestotekniikkaa kierretään kotimaassakin

MTV3 Uutisoi eilen, että tiettyjen henkilöautomallien käynnistyksenestolaitteita ohitetaan näppärästi esimerkiksi Latviassa. Karhunen Finanssialan keskusliitosta on havainnut tekniikkaa käytettävän täällä kotimaassakin.

– Muutamia yksittäistapauksiahan meillä on Suomessakin, että käynnistyksenestojärjestelmä on ohitettu. Viime vuonna oli ehkä noin kymmenen tapausta ja muutamia on ollut jo alkuvuoden aikana. Aiemmin näitä ei voitu varmuudella voitu todeta. Nyt niitä on ollut, valitettavasti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.