Mainos

Autovarkaudet poliisin tehovalvontaan

Poliisi pureutuu autovarkauksien ehkäisyyn perjantaina alkavan valtakunnallisen tehovalvontaviikon aikana. Poliisi lisää ratsioiden ja siviilipartioiden määrää ja jakaa tietoa, miten suojautua autovarkauksilta.

Autoja


Autojen luvattomien käyttöönottojen määrä on noussut. Tämänvuotisten tilastojen perusteella Suomessa otetaan luvatta käyttöön joka viikko 520 autoa, kun edellisvuonna luvatta käytettiin viikottain 400:aa autoa. Automurtoja tehdään 700 viikossa.

-Aiemmin nuoret pojat ottivat autoja luvatta käyttöönsä, kun he hakivat jännitystä elämäänsä. Nykyään näitä autoja käytetään rikoksentekovälineenä tai kulkuvälineenä paikasta toiseen, sanoo ylikomisario Mikko Lampikoski sisäministeriöstä. Vuoden 1998 tilastoista näkyy, että autoja otettiin luvatta käyttöön 25 500 ja niitä anastettiin1 500. Samana vuonna autoihin murtauduttiin 40 500 kertaa.

Moni murto estettäisiin, jos kansalaiset pitäisivät auton ovet lukossa, eivätkä jättäisi arvokasta tavaraa esille ja hankkisivat varkaudenestolaitteita. -Ihmiset jättävät edelleenkin autoihin näkyville puhelimia, tietokoneita ja muuta nopeasti rahaksi muutettavaa, Lampikoski sanoo.

Auto tyhjennetään tehokkaasti myös silloin, kun matkalle lähtevä perhe pakkaa autonsa jo illalla valmiiksi ja jättää tavaraa pullistelevan autonsa pihalle tai kadun varteen. Lampikoski kehottaa miettimään autolle myös sopivaa parkkipaikkaa, sillä pimeät ja hiljaiset pihat saattavat houkutella varkaita.

-Kansalaiset voisivat ilmoittaa poliisille nykyistä herkemmin kun he epäilevät automurtoa tai varkautta, Lampikoski kehottaa. Lampikoski sanoo, että autovarkaus tai -murto eivät ole vain taloudellisia menetyksiä. Auton häviäminen tai rikkominen aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä, mielipihaa ja paljon ylimääräistä työtä. Varastetuilla autoilla ajetaan vuosittain noin 2000 onnettomuutta, joissa kuolee kymmenen ja vammautuu 400 ihmistä. Tuomituista autovarkaista joka kolmas on ollut ajaessaan juovuksissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.