Mainos

Autovarkaudet lisääntyneet alkuvuodesta

Autovarkaat ovat toimineet vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana ahkerammin kuin aiempina vuosina. Luvattomasti henkilöautolla liikkuvien ehdoton suosikkiauto on Fiat Uno.

Autovarkaat ovat toimineet vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana ahkerammin kuin aiempina vuosina. Esimerkiksi Helsingin alueella poliisin tilastoihin kirjattiin yli 15 prosenttia enemmän autovarkauksia kuin vuoden 1997 tammi-kesäkuussa. Luvattomasti henkilöautolla liikkuvien ehdoton suosikkiauto on Fiat Uno.
-Autovarkaat ovat lähes aina ammattirikollisia, jotka käyttävät anastamiaan autoja omiin keikkoihinsa. Pikkupoikien hurjastelureissut ovat selkeästi vähemmistönä autojen luvattomissa käyttöönotoissa, tietää ylikonstaapeli Markku Hiltunen Helsingin poliisista kertoa.

Huoltamattomat lukot ja hälytys- tai ajonestolaitteiden puute houkuttelee pitkäkyntiset auton luokse. Usein jo pelkkä hälytyslaitteen tarra pelottaa varkaat seuraavan kohteen luokse. Rattilukko on melkein pomminvarma varkaudenestäjä.
-Olemme kyselleet ammattirikollisilta ja he ovat sanoneet, että eivät turhia ponnistele hälytyslaitteiden tai rattilukon vuoksi. Suojatut autot jätetään siis rauhaan, Hiltunen paljastaa. Varastettujen autojen listalla ykkösenä on Fiat Uno (17 prosenttia), seuraavina Honda (13,3), Toyota (12,8) ja Mazda (12,5).

Kuopiossa asialla nuorisojengiläiset

Jos Helsingissä autovarkaudet ovat ammattilaisten käsissä, niin Kuopion poliisilla on toisenlainen ongelma. -Pientä nousua on meilläkin havaittavissa, ja täällä asialla ovat melkein aina nuorisojengiläiset, jotka ajavat tankin tyhjäksi ja kolhivat auton hurjastelureissullaan, kuopiolainen komisario Veikko Räsänen kertoo. Nuorison jäljiltä autot löydetään pientareiden pohjilta. Tampereella komisario Pekka Mäkinen summasi alkuvuoden luvattomat henkilöautojen käyttöönotot ja vahvisti muun maan kehityssuunnan.

-Vuonna 1997 tammi-kesäkuussa autovarkauksia oli 433 ja samalla ajanjaksolla tänä vuonna 461. Pientä nousua on havaittavissa ja asialla ovat ammattirikolliset, jotka hakevat itselleen keikka-autoa, Mäkinen laskeskelee. Oulussa heinäkuun 20 ensimmäistä päivää ovat sujuneet autovarkaiden temmeltäessä.
-Maanantaihin 20:een päivään mennessä Oulussa on varastettu 53 autoa ja kirjattu 24 yritystä. Meno on ollut aika huimaa, rikoskomisario Matti Luolavirta huokailee. Oulussa autot päätyvät sekä ammattirosvoille että nuorisolle. Koko vuoden tilastot ovat Oulussakin heikentyneet viime vuodesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.