Mainos

Autovarkaille luvassa kovempia rangaistuksia

Oikeusministeriö haluaa koventaa autovarkauksien rangaistuksia tekemällä moottoriajoneuvon käyttövarkaudesta rangaistavan teon.

Oikeusministeriö ehdottaa moottoriajoneuvon käyttövarkauden lisäämistä rikoslakiin uutena rikosnimikkeenä. Toteutuessaan uudistus koventaisi autovarkaiden rangaistuksia. Nykyään heidät tuomitaan yleensä luvattomasta käytöstä.

Moottoriajoneuvon käyttövarkaudesta voitaisiin tuomita saman rangaistusasteikon mukaan kuin varkaudesta, jolloin autovarkaudesta lanketettaisiin sakkoja tai enintään puolitoista vuotta vankeutta. Luvattoman käytön enimmäisrangaistus on vuosi vankeutta.

Tammikuusta valmisteilla olleesta uudistuksesta on nyt valmistunut ministeriön esitysluonnos. Hallituksen esitys asiasta on tarkoitus antaa lausuntokierroksen jälkeen vielä tämän vuoden aikana.

Törkeästä teosta aina vankeutta

Moottoriajoneuvon käyttövarkaus eroaisi varkaudesta siten, siinä tekijällä ei olisi tarkoitusta pitää ajoneuvoa itsellään vaan hylätä se käytön jälkeen. Käyttövarkaudessa kulkuneuvo on esitysluonnoksen mukaan otettu haltuun luvattomin keinoin. Esimerkiksi vuokra-auton palauttamatta jättäminen ei yleensä olisi käyttövarkaus vaan luvaton käyttö.

Uudet säännökset koskisivat kaikkia moottorikäyttöisiä kulkuvälineitä mopoista helikoptereihin. Moottorittomiin kulkuvälineisiin kuten purjeveneisiin niitä ei sovellettaisi. Lievästä moottoriajoneuvon käyttövarkaudesta voitaisiin tuomita sakkoja ja törkeästä teosta saisi aina vankeutta neljästä kuukaudesta neljään vuoteen. Törkeä käyttövarkaus olisi virallisen syytteen alainen rikos, kun taas lievä ja tavallinen olisivat asianomistajarikoksia.

Myös pakkokeinolakia halutaan muuttaa uudistuksen yhteydessä. Esitysluonnoksen mukaan jo lievä käyttövarkaus antaisi aiheen jokamiehen kiinniotto-oikeuteen sekä henkilöntarkastukseen.

Nykylakia arvosteltu


Oikeusministeriö perustelee uudistusta sillä, että nykylaki ja -rangaistuskäytäntö ovat herättäneet keskustelua. Luvaton käyttö kun kytkeytyy usein muuhun rikollisuuteen kuten huumausainerikoksiin.

Ministeriön mukaan uudistuksella pyritään korostamaan luvattoman käytön paheksuttavuutta ja mahdollistamaan nykyistä ankarammat rangaistukset vakavista teoista. Ministeriö ilmoittaa kuitenkin, ettei se tähtää uudistuksella rangaistustason yleiseen nostamiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.