Mainos

Autovakuutusten hinnat nousevat: Elinikäkin vaikuttaa

Vakuutusmaksut ovat tuoneet autoilijoille ikäviä yllätyksiä.

Autovakuutusten hintoihin on tulossa roimiakin korotuksia. Taustalla eivät ole niinkään viime talven ketjukolarisumat vaan kolarikorjausten kallistuminen ja kokonaan uudet korvattavat asiat.

Esimerkiksi kaskomaksuihin, joista korvataan omaakin syytä olevat vahingot, on tulossa jopa yli seitsemän prosentin nousuja.

Vakuutusten hintojen nousuun vaikuttavat yllättävät asiat. Yksi tällainen on ihmisen elinikä. Kun se pitenee, vammautuneille maksetaan korvauksia entistä kauemmin.

Vahinkomäärien kasvu selittää

Viime talvena rytisteltiin peltiä useammassa ketjukolarissa, mutta niistä pelkästään ei ole vakuutusmaksujen nousun selittäjäksi. Esimerkiksi Fennia nostaa kaskomaksujaan keskimäärin yli seitsemän prosenttia, If reilut viisi ja Tapiolalla nousu on kolme prosenttia.

Tuotepäällikkö Kasper Lundström Fennialta selittää asioita pitkälle vahinkomäärien nousulla.

– Vahinkojen määrä on noussut vuodesta 2010 vuoteen 2011 noin 10 prosenttia, se on yksi tekijä, mikä vaikuttaa. Sitten toki on ollut kovia talvia, mikä tarkoittaa sitä, että on tullut paljon vahinkoja. Esimerkiksi tällaisten pienien peltivahinkojen määrä on noussut huomattavasti, Lundström perustelee.

Vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna kaskon perusteella yli 350 000 vahinkoa, missä on vuosinousua juuri tuo 10 prosenttia. Samana aikana liikenne ei kuitenkaan lisääntynyt kuin prosentin verran.

Riskialttiita liikenteessä enemmän

Liikenteen turvallisuuspuolen viranomaisen eli Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari puolestaan sanoo, että myös riskialttiimpien ajoneuvoryhmien määrä on kasvanut. Niillä hän tarkoittaa muun muassa mopoja ja mopoautoja.

– Toki sitten myös näkyvät nämä muutaman viime talven vaikeat keliolosuhteet, jotka vakuutuksista korvattavissa vahingoissa näkyvät helposti piikkeinä, Parkkari kommentoi.

Kolarikorjaukset ovat tulleet kalliimmiksi, kun autotekniikka on kehittynyt monimutkaisemmaksi. Sitäkin vakuutusyhtiöissä valitetaan, että korjauksissa on aiempaa enemmän työvaiheita, mikä taas nostaa hintaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.