Mainos

Autot poistetaan Medvedevin ajoreitiltä

Venäjän presidentin Dimitri Medvedevin valtiovierailu Suomeen aiheuttaa pysäköintikaaoksen Helsingissä ja Porvoossa. Presidentin saattueen käyttämiltä reiteiltä poistetaan alkuviikoksi kaikki pysäköidyt autot turvallisuussyistä.

Pysäköintikieltoa osoittavat liikennemerkit pystytetään viikonlopun aikana, ja jos maanantaiaamuna reitillä on vielä autoja, poliisi siirrättää ne hinausautolla, kerrotaan Helsingin poliisilaitoksesta.

Eniten autoja joudutaan siirtämään presidentinlinnan, Munkkiniemessä sijaitsevan valtion vierastalon ja Hietaniemen hautausmaan välisiltä reiteiltä. Liikenne kauppatorin ympäristössä presidentinlinnan edustalta suljetaan kokonaan vastaottoseremonioiden ajaksi maanantaina pian puolenpäivän jälkeen.

Medvedevin saattue käy maanantaina myös eduskuntatalossa ja yliopiston päärakennuksessa, niiden lähistöllä on pysäköintikielto.

Tiistaina presidentti vierailee Hietaniemen hautausmaalla, ja saattue ajaa sen jälkeen Porvooseen valtie 7:ää. Liikennekatkoksia on moottoritien lisäksi Porvoossa reitillä Läntinen Mannerheiminväylä - Mannerheiminkatu - Piispankatu - Kirkkokatu - Kirkkotori - Rihkamakatu - Välikatu - Raatihuoneentori - Jokikatu.

Porvoon Vanhankaupungin läpimenoliikenne Kirkkotorin ja Jokikadun kautta katkaistaan vierailun ajaksi. Lisäksi poliisi eristää tarvittaessa Vanhan kaupungin osalta mahdollisesti muitakin reittejä ja alueita.

Kävelymatkan jälkeen Porvoon vanhassa keskustassa Medvedevin seurue ajaa Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Siirtomääräys koskee tuhansia autoja.

Raskain turvaoperaatio 1990-luvun jälkeen

Presidentti Medvedevin turvallisuusjärjestelyt ovat raskaimmat sitten 1990-luvun, kun Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit vierailivat Suomessa. Sen jälkeen turvallisuusuhkat ovat sitä paitsi monimutkaistuneet, esimerkiksi teknisesti kehittyneiden terrori-iskujen valmistelun havaitseminen on vaikeutunut.

Etyj-huippukokous vuoden 2008 lopussa ja Asem 2006 sekoittivat liikennettä lukumääräisesti useampien saattueiden takia, mutta turvallisuusvaatimukset eivät muuten olleet yhtä kovat.

Helsingin poliisilaitos kertoo, että turvajärjestelyissä noudatetaan korkeinta turvallisuusluokitusta: annetaan niin hyvä turvallisuus kuin Suomessa on mahdollista. Poliiseja tulee näkymään kaduilla tavallista enemmän. Myös reittien läheiset sivukadut tarkistetaan.

Tehtävään komenttujen poliisien määrää ei paljasteta, mutta heitä tulee lähiseudulta, ei koko maasta. Liikkuvan poliisin yksiköitä pidetään valmiudessa parin tunnin kuluessa vierailupaikoista, kertoo liikkuvan poliisin komisaario Ilkka Kantola.

Porvoon moottoritien liikenne pysäytetään niin ikään presidentti Medvedevin saattueen ajaessa tiistaina Porvooseen ja sieltä lentokentälle. Poliisi kehottaa moottoritielle tulevia varautumaan yllättävään seisovaan jonoon liittymässä, jotta vältytään peräänajoilta.

Komisario Kantola lohduttaa ruuhkaa pelkääviä sillä, että saattuita on pääosin vain yksi. Letkassa on 10 - 20 autoa, ja liikennesulut kestävät vain muutamia - ehkä kymmenisen minuuttia kerrallaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.