Autoriippuvuus vähenee tiiviillä rakentamisella

Yhdyskuntarakenteen tiivistämistä on vaadittu Suomessakin ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä. Tiivis rakentaminen vähentäisi esimerkiksi liikkumisen tarvetta. Jos palvelut, työpaikat ja asunnot sijaitsisivat lähekkäin, autoilu vähenisi.

- Suomessa on paljon väljästi rakennettuja taajama-alueita historiallisista syistä. Nyt sitä pitäisi pystyä muuttamaan, jotta liikenteen päästöt vähenisivät, sanoo vanhempi tutkija Mika Ristimäki Suomen ympäristökeskuksesta.

Ristimäki puhui tänään Helsingissä Suomen ympäristökeskuksen järjestämässä Ilmastonmuutoksen hillintä -seminaarissa.

Mitä harvempaa asutus on, sen suurempi on autoriippuvuus.

- Jos asukkaita on alle 15-20 hehtaarilla, paine kakkosauton hankkimiseen kasvaa selvästi, arvioi Ristimäki.

Suomen harva yhdyskuntarakenne tarjoaa myös poikkeuksellisia mahdolisuuksia

- Suomelle tyypillinen nauhamainen kaupunkirakenne mahdollistaa täydennysrakentamisen ilman että luonto- ja virkistyalueet olisivat vaarassa - toisin kuin monessa muussa maassa, sanoo Ristimäki.

Eroon hehkulampuista

Kotitaloudet kuluttavat noin neljänneksen Suomessa käytettävästä sähköstä. Omakotitalot kuluttavat suurimman osan kotitaloussähköstä.

- Valaistus, ruuanvalmistus ja viihde-elektroniikka kuluttavat nykyään enemmän sähköä kuin aiemmin. Sen sijaan kodinkoneiden energiankulutus on selvästi laskenut, kertoo yli-insinööri Pentti Puhakka työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Yli viidesosan kotitalouksien sähköstä kuluu valaistukseen. Sen takia luopuminen hehkulampuista ja siirtyminen energiansäästölamppuihin on järkevää.

- Vaikka hehkulamppu lämmittää, kannattaa silti hoitaa lämmitys perinteisemmillä keinoilla, opastaa Puhakka.

Energiankulutus alas remonteilla

Rakennukset aiheuttavat 30 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.

Uusien rakennusten energiankulutusta on helppo vähentää tiukentamalla rakennusmääräyksiä, mutta vanha rakennuskanta on ongelma. Energiaa tuhlaavin rakennuskanta ovat 70-80-luvun betonilähiöt, jotka ovat nyt tulossa korjausikään.

- Onneksi niitä on kohtuullisen helppo muuttaa peruskorjauksen yhteydessä energiatehokkaammiksi. Suurempi ongelma ovat uudemmat rakennukset, jotka eivät vielä ole korjausiässä. Selvitämme parhaillaan, millaisia energiamääräyksiä voisimme asettaa erilaisille pienemmille korjaushankkeille kuten ikkuna- ja julkisivuremonteille. Myös energiatuet voivat kannustaa remontteihin, sanoo rakennusneuvos Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä.

Lue myös:

    Uusimmat