Autopommi tappoi Helsingissä

Autopommin räjähdyksessä surmansa sai n. 30-vuotias poliisille ennestään tuttu mies pääkaupunkiseudulta. Poliisi tutkii tapausta murhana. Poliisin mukaan kesän hiljaisen aamuliikenteen ansiosta suuremmilta tuhoilta säästyttiin yleensä vilkkaalla paikalla.

Räjähdys Helsingissä 16.7.2002 (kuva Pasi Salminen)

Yksi ihminen kuoli ja yksi loukkaantui Helsingin keskustassa autopommin räjähdyksessä aamulla. Voimakas räjähdys vavisutti Helsingin keskustaa hieman ennen kello seitsemää aamulla Pohjoisella Rautatiekadulla lähellä Runeberginkadun risteystä.

Pommi räjähti valkoisessa Opel Kadetissa Hotelli Helkan edessä ajoradalla. Autoa ajanut suomalainen, hiukan yli 30-vuotias mies kuoli heti. Mies asui pääkaupunkiseudulla. Poliisi selvittää nyt, miksi juuri hänen autossaan räjähti pommi. Mies oli poliisille ennestään tuttu yhdestä tapauksesta, joka poliisin mukaan ei välttämättä liity räjähdykseen. Räjähdyspaikka ei sijainnut lähellä uhrin kotia tai työpaikkaa.

Räjähdys Helsingissä 16.7.2002

Paikalla kaksi muuta autoa

Räjähtäneen auton lisäksi risteysalueella oli yksi henkilöauto ja yksi pakettiauto joko odottamassa valojen vaihtumista tai ylittämässä risteystä. Räjähtäneen Opelin takana olleessa punaisessa Audi-merkkisessä autossa ollut mies loukkaantui. Loukkaantunut on alle 30-vuotias niin ikään pääkaupunkiseutulainen mies. Hänet vietiin hoidettavaksi Töölön sairaalaan, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa. Pakettiautossa ollut pariskunta selvisi räjähdyksestä järkytyksellä.

Räjähdys lennätti auton osia laajalle alueelle. Katu on vilkkaasti liikennöity arkiaamuisin, mutta kesälomien ansiosta liikennettä oli hyvin vähän. Poliisin mukaan tuhot olisivat voineet olla huomattavasti mittavammat, ellei kyseessä olisi ollut kesäloma-aika.

Naapuruston asukkaat heräsivät voimakkaaseen räjähdykseen. Savu ja liekit näkyivät korkealla kattojen yllä. Paikalla oli kymmenen Helsingin pelastuslaitoksen pelastusyksikköä ja viisi sairaankuljetusautoa. Hätäkeskus sai räjähdyksestä 15 puhelinsoittoa.

Lähitalojen asukkaat kritisoivat tiedotuksen puutetta



Jenny Jokinen oli tullut puoli seitsemäksi työpaikalleen Runeberginkadulle ja valmistautui avaamaan kahvila-leipomo Helsingin Leivän tasan seitsemältä. Ennen määräaikaa kuitenkin "pamahti täysillä", kuten Jokinen asian ilmaisee.

-Savua alkoi tulla kattojen yli ja liekit löivät hotellin kulmalta. Ajattelin ensin, että ulkona on ammuttu. Epäilin myös kaasuräjähdystä, kertoo räjähdyspaikasta vajaan sadan metrin päässä ollut Jokinen. Jokinen lähti leipomosta katsomaan, mitä oli tapahtunut.

-Näin pienen, mustan romuläjän liekeissä ja toisen auton, joka oli ajanut tolppaan. Eniten huomiota kiinnitin nuoreen mieheen, joka oli ulkona kasvot veressä. Hän oli selvästi loukkaantunut, Jokinen sanoo. Jokisen mukaan paikalle alkoi nopeasti kertyä ihmisiä, mutta poliisin tulo kesti hänestä yllättävän kauan. Jokisen mukaan poliisit eivät ryhtyneet myöskään heti auttamaan loukkaantunutta miestä, vaan alkoivat eristämään aluetta.

-Onneksi ambulanssit tulivat nopeasti, hän kertoo.

Räjähdys Helsingissä 16.7.2002

Missä tiedotus?

Nanna Teili ja Jorma Keränen heräsivät räjähdykseen kotonaan Runeberginkadulla, vastapäätä Helsingin Leipää. Myös heidän ensimmäinen ajatuksensa oli, että jossain lähistöllä oli kaasupullo räjähtänyt.

-Selvästi kuuli, että se oli maassa sattunut räjähdys ja heti tuli mieleen, että se on kaasu. Menimme ulos ja siinä vaiheessa poliisi kertoi, että auto oli räjähtänyt, Keränen kertoo. Keränen ja Teili arvostelevat kuitenkin onnettomuustiedotusta, joka heidän mukaansa ei pelannut odotetulla tavalla.

-Avasimme heti radion niin kuin meitä on opetettu. Sieltä ei sanottu mitään ainakaan tuntiin. Entä, jos koko kortteli olisi pitänyt evakuoida? pariskunta kysyy. Teli ja Keränen katsovat, että Helsinki on muuttunut turvattomammaksi viime vuosien saatossa.

-Päivittäin kuulee ja näkee tässä nurkilla tapauksia, joissa huumeet on mukana. Väkivalta ja tappelut ovat lisääntyneet. Kyllähän se pelottavalta tuntuu, he pohtivat.

Auton räjähdys aiheutti silminnäkijöille shokkireaktioita

Auton räjähtäminen Helsingin keskustassa hotelli Helkan edustalla järkytti lukuisia lähistöllä olleita. Mielenterveysseuran kriisiryhmän työntekijän Mika Hautamäen mukaan tapaus aiheutti joillekin jopa shokkireaktioita. Useimmat silminnäkijät suhtautuivat tilanteeseen kuitenkin päällepäin rauhallisesti.

Mielenterveysseura perusti aamulla Helkan aulaan kriisipisteen, jossa räjähdyksestä järkyttyneet saattoivat kertoa tuntemuksistaan. Paikalla oli kolme ihmistä Mielenterveysseurasta ja yksi poliisin kriisityöntekijä.

-Saavuimme paikalle puoli yhdeksältä, jolloin suuri osa hotellin ulkomaalaisista vieraista oli jo lähdössä hotellista. Aamupäivän mittaan jututimme kuitenkin ainakin ohimennen useita ihmisiä, joista osa oli hyvin järkyttyneitä. Tapausta kuvattiin epätodelliseksi ja hyvin yllättäväksi, kertoo Hautamäki. Hautamäen mukaan ulkomaalaiset ja suomalaiset hotellivieraat tuntuivat suhtautuvan räjähdykseen varsin samalla tavalla. Terroristiepäilyjä tai muita arveluja räjähdyksen taustoista ei esitetty ainakaan kriisiryhmän työntekijöille. Tieto vähentää pelkoa

Hautamäki korostaa, että räjähdyksen tyyppiset tapaukset voivat aiheuttaa jopa pysyviä pelkoja, jos tilanteesta ei pystytä keskustelemaan riittävästi. Kynnys ammattiavun hakemiseen kannattaa siksi pitää hyvin matalalla.

-Myös todenmukainen tieto on tärkeää pelkojen vähentämisessä. On oleellista saada tietää, mistä tapahtuma on johtunut. Mielenterveysseuran henkisen ensiavun yksikkö antaa tukea monenlaisissa tilanteissa. Hautamäen mukaan kriisiapua vaativia tapauksia sattuu Helsingissä 15-20 vuodessa.

Räjähdys Helsingissä 16.7.2002

Suomen autopommi-tapaukset

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomessa on räjähtänyt ainakin kolme autopommia ja ainakin yksi autoon asetettu räjähde havaittiin ajoissa. Lisäksi on tapahtunut ainakin yksi uhkaava tapaus, jossa mies ajeli raskaaseen räjähdelastiin pakatulla autolla pitkin Etelä-Suomea.

-Tuusulalainen mies asetti järvenpääläisen naisen autoon räjähteen toukokuussa Järvenpäässä. Nainen ehti ajaa autolla noin kahdeksan ja puoli kilometriä yleisillä teillä ennen kuin hänen isänsä huomasi pommin huoltoasemalla Järvenpäässä. Poliisi eristi alueen ja purki pommin.

-Autopommi räjähti Espoon Karakalliossa kerrostalon parkkipaikalla helmikuussa vuonna 2001. Autopommilla yritettiin murhata rikollisena pidetyn Natural Born Killers -järjestön johtohahmo. Murhayritys kuitenkin epäonnistui, koska pommi räjähti sitä asettaneen miehen silmille.

-Poliisi pidätti voimakkaalla räjähde-erällä uhkailleen miehen Ristiinassa tammikuussa vuonna 1997. Mies oli ajanut yhden päivän ajan raskaassa räjähdelastissa pitkin Etelä-Suomea. Hän oli soittanut lukuisia uhkailusoittoja valtion virastoihin ja uhkasi räjäyttää myös itsensä.

-Kotkalaismiehen autoon asennettu voimakas pommi räjähti Kotkassa syyskuussa vuonna 1997. Pommi tuhosi auton käyttökelvottomaksi. Räjähdyksessä loukkaantui lievästi vuonna 1963 syntynyt mies.

-Pasilan poliisitalon edustalla Helsingissä räjäytettiin autopommi elokuussa vuonna 1995. Räjähdys vaurioitti ympäristön rakennuksia ja tuhosi poliisitalon toimistovälineistöä miljoonien markkojen arvosta. Räjähdyksessä loukkaantui lievästi yksi poliisi.

Räjähdys Helsingissä 16.7.2002, vaurioitunut auto

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.07.2002).

(Kymmenen uutiset 16.07.2002).

Lue myös:

    Uusimmat