Mainos

Autopommi-iskujen sarja surmasi Irakissa

Yli 30 ihmistä on saanut surmansa useissa autopommi-iskuissa Samarran kaupungissa Irakissa. Fallujan kaupungissa puolestaan useita rakennuksia on tuhoutunut Yhdysvaltain ilmaiskuissa.

Irakissa ainakin 33 on saanut surmansa ja yli puolensataa ihmistä on haavoittunut Samarrassa neljän pommi-iskun ja aseellisten hyökkäysten sarjassa, poliisit ja lääkärit kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Poliisi kertoi useiden ihmisten saaneen surmansa, kun itsemurhapommittaja ajoi räjähdelastissa olleen auton päin poliisiasemaa. Pommi-isku oli päivän neljäs. Sitä ennen 27 ihmisen oli kerrottu saaneen surmansa ja noin 60 ihmisen haavoittuneen, kun kaupungissa räjähti aamulla peräjälkeen kolme autopommia ja kapinalliset hyökkäsivät useille poliisiasemille. Uhrien joukossa oli myös siviilejä. Irakilaisten turvallisuusjoukkojen paikalliskomentaja kuoli ja kaupunginjohtaja haavoittui.

Kaksi pommia räjähti aamulla kaupungintalon ja läheisen poliisin tarkastuspisteen tuntumassa. Kolmas pommi räjähti puoli tuntia myöhemmin opettajainkoulutuslaitoksen edessä. Yhden pommi-iskun kohteeksi arveltiin amerikkalaista sotilassaattuetta. Liittouman mahdollisista tappioista ei ollut heti tietoa.

Samarran sunnikaupunki sijaitsee satakunta kilometriä pääkaupungista Bagdadista pohjoiseen. Yhdysvaltain johtamat joukot pyrkivät aiemmin syksyllä nujertamaan kaupungin kapinallistukikohdat raskaassa sotilasoperaatiossa.

USA jatkaa Fallujan moukarointia

Yhdysvaltain joukot ovat jatkaneet Fallujan raskasta moukarointia. Ilmaiskuissa ja tykkitulessa on tuhoutunut sairaala ja kymmeniä asuinrakennuksia, silminnäkijät kertovat. Hyökkäykseen valmistautuvat liittouman sotilaat ovat kehottaneet asukkaita jättämään kaupungin.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on varoittanut, että hyökkäys Fallujaan saattaisi vaarantaa tammikuuksi suunnitellut vaalit. Hänen lausuntonsa on saanut viileän vastaanoton Irakin väliaikaiselta pääministeriltä Ijad Allawilta.

Amerikkalaisjoukot ovat kiristäneet Fallujan saartoa ja jatkaneet kaupungin moukarointia perjantaista lähtien. Silminnäkijät ovat kuvanneet taisteluja kiivaimmiksi kuukausiin.

Lehtitietojen mukana Fallujan ulkopuolella on noin 35 000 sotilasta Yhdysvaltain ja Irakin joukoista. Sunnikapinallisten piilopaikkanaan käyttämä kaupunki on ollut saarrettuna jo viikkoja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters- DPA)

Suurhyökkäys Fallujan kapinallisia vastaan on alkamassa.

(Seitsemän uutiset 06.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.