Auton ostoon menossa? Muista kysyä vähintään nämä 10 asiaa!

Kesä on autonvaihdon aikaa. Moni on sinnitellyt autokuumeen kanssa kesälomaan asti, koska lomalla autokaupoille meno on helpompaa kuin hektisessä arjessa.

Tyypillistä on, että automyyjä on varsin huonosti perillä myytävänä olevan auton kunnosta tai varusteista. Harva myyjä tätä kuitenkaan asiakkaalle myöntää vaan kertoo autosta vakuuttavasti kaikenlaista. Valitettavan monelle nämä automyyjän kertomukset menevätkin läpi.

– Suosittelen perehtymään tiettyihin asioihin ennen kauppakirjan tai tilaussopimuksen allekirjoittamista, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa.

Tee ainakin nämä toimet:

1. Tilaa auton perus- ja historiatiedot Trafin nettisivuilta. Niistä näet auton omistus- ja rekisterihistorian. Jos auto on ollut poissa rekisteristä, on se saatettu esimerkiksi kolaroida pahasti. Mikäli näin on, siirry seuraavaan.

2. Selvitä auton edellinen omistaja, mikäli olet ostamassa autoa liikkeestä. Soita edelliselle omistajalle ja kysele auton menneisyydestä. Myyjä kertoo vain nykyisyydestä – menneisyys on selvitettävä itse.

3. Pyydä myyjää pesemään auto ennen kuin tulet sitä katsomaan. Ohutkin pölykerros piilottaa alleen kolhuja ja naarmuja.

4. Perehdy huolellisesti auton huoltohistoriaan. Mikäli autossa on sähköinen huoltokirja, pyydä myyjää esittämään dokumentit huolloista.

5. Selvitä auton kaikkien renkaiden kunto. Pyydä myyjää näyttämään myös kaikki ne renkaat, jotka eivät ole autossa mukana.

6. Pyydä myyjältä lupa riittävän pitkään koeajoon. Esimerkiksi yön yli koeajo onnistuu kyllä, mikäli olet halukas testaamaan esimerkiksi valojen toimintaa.

7. Pyydä myyjää järjestämään tilaisuus koeajaa juuri sellaista autoa, jota olet tilaamassa (siis samalla moottorilla, vaihteistolla, alustalla, korilla ja varustetasolla). Jos koeajoautossa on parempi varustelutaso, saattaa esimerkiksi kuljettajan istuin olla täysin erilainen kuin edullisemmassa versiossa, jonka tilaamista suunnittelet. Sama pätee auton alustaan, jolla on iso merkitys auton ajettavuuteen. Mikäli kyseisestä liikkeestä ei löydy sellaista autoa, käy koeajamassa se toisessa toimipisteessä tai eri paikkakunnalla.

8. Ehdota myyjälle puolueettoman tahon tekemää kuntotarkastusta (erityisesti, mikäli olet ostamassa autoa yksityiseltä). Kysy myyjältä halukkuutta osallistua kuntotarkastuksen kustannuksiin.

9. Perehdy takuuehtoihin huolellisesti.

10. Mikäli ostat auton rahoituksella, kysy myyjältä rahoituksen todellinen vuosikorko kaikkine kuluineen. Korkotarjouksissa ilmoitetut prosentit ovat monesti todella harhaanjohtavia.

Moni on varmasti törmännyt siihen, että kiinnostavasta autosta on myyjän mukaan juuri joku muukin kiinnostunut. Saattaa se niinkin olla, mutta useimmiten on kuitenkin kyse vain siitä, että potentiaaliselle ostajalle halutaan luoda painetta ja vauhdittaa ostopäätöksen tekoa.

- Pidä pää kylmänä autokaupoilla. Monesti on viisasta vielä nukkua yön yli ennen kättelyä, Vesalainen neuvoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat