Mainos

Auton ikkunoiden raaputus jatkuu – luvassa lunta ja hyytäviä öitä

Viime yönä yöpakkaset paukkuivat koko maassa. Kylmintä oli Kittilässä -13,1 ja etelässäkin Vihdissä lämpötila laski -8 asteeseen, toteaa MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi.

Auton ikkunoiden skrapaus jatkuu etelään myöden lauantaihin asti, sillä yöt jatkavat kylmenemistään.

– Päivällä aurinko nostaa lämpömittarin plussan puolelle koko maassa, koska sää jatkuu selkeänä ainakin perjantaihin saakka. Perjantaina taivaalle ilmestyy kuitenkin pilvilauttoja ja sää muuttuu pilvisemmäksi, sanoo Rintaniemi.

Katsomo-video ei ole saatavilla


"Lake snow"- ilmiö tulee meille

Rintaniemen mukaan Suomessa koetaan meillä harvinaisempi "lake snow"–ilmiö, joka tulee meille miniatyyrimäisenä.

– Järvi-Suomen isojen järvien etelärannoilla saadaan lumikuuroja, kun vedet ovat vielä lämpimämpiä kuin maa. Pintavedet ovat keskimäärin 10-asteisia. Nyt pohjoisesta tulee kylmä tuuli, joka järven yli puhaltaessa saa aikaan etelärannalle muutamia yksittäisiä lumikuuroja. Lunta on luvassa, vaikka päivälämpötila olisi plussan puolella.

– Nimi tulee Yhdysvalloista, joissa suurten järvien alueella lunta voi tulla samassa tilanteessa kerralla jopa metri. Meillä ilmiö tulee miniatyyrimäisempana eikä lumi jää pysyvänä täällä maahan. Todennäköisimmin ilmiö esiintyy perjantaina, kuvailee Rintaniemi.

Rintaniemen mukaan ainakaan etelässä ei ole vielä kiirettä vaihtaa talvirenkaita, mutta aamulla yöpakkaset voivat tehdä tiet liukkaiksi.

– Pakkasyöt väistyvät ensi viikon alkupuolella. Ilmat lämpenevät jo sunnuntaista alkaen ja päivälämpötilat voivat kohota etelässä jopa 10 plusasteeseen, sanoo Rintaniemi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.