Mainos

Auton humalassa käynnistänyt ei ollutkaan rattijuoppo

Henkilöautoa käyntiin yrittänyt humalainen matkustaja ei syyllistynytkään rattijuopumukseen. Korkeimman oikeuden ennakkoratkaisun mukaan oikeanpuoleisella etupenkillä istunut mies ei kuljettanut autoa vaikka se liikkui puolitoista metriä.

KKO:n ratkaisu on täysin toisenlainen kuin käräjä- ja hovioikeuden tulkinnat.

Tapaus sattui Lahdessa keväällä 2006. Mies istui autossa huoltoaseman pihalla, kun hänen toverinsa oli käymässä sisällä. Kylmän ilman takia mies käynnisti autoa, mutta vaihde ei ollutkaan vapaalla eikä käsijarru päällä. Auto liikkui vähän ja törmäsi mainostauluun ja polttoainemittariin. Käynnistäjä oli reilun promillen humalassa.

Lahden käräjäoikeus ja Kouvolan hovioikeus katsoivat, että humalainen kuljetti autoa ja tuomitsivat hänet rattijuopumuksesta 20 päiväsakkoon.

Mikä on kuljettamista?

KKO:n mukaan laissa ei ole määritelty, millainen toiminta on ajoneuvon kuljettamista. Oikeuskäytännössä kuljettamiseksi on aiemmin katsottu tilanne, jossa matkustaja oli painanut jalallaan kuljettajan kaasujalkaa ja tarttunut ratista. Kuljettamista on ollut myös yllättävä käsijarrusta tarttuminen tai kuljettajan puserosta repiminen.

KKO piti uskottavana syytetyn kertomusta siitä, että hän halusi vain lämpöä autoon. KKO:n mielestä mies ei yrittänyt saada autoa liikkumaan. Ajoneuvon kuljettamista ei oikeuden mukaan ole se, että huolimattomuuttaan ei varmista, onko käsijarru päällä tai vaihde vapaalla.

Syyte rattijuopumuksesta hylättiin ja miehen sakot kumottiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.