Mainos

Automyynti takkuaa – mersu ja bemari rikkoivat silti ennätyksiään

Suomessa automyynnillä menee edelleen huonosti. Uusien autojen myynti on ollut heikompaa vain vuonna 1996 ja finanssikriisin vuotena 2009.

Kaikilla automerkeillä ei kuitenkaan mene huonosti. Mercedes Benz ja BMW nimittäin rikkoivat Suomen myyntiennätyksiään. Mersuja meni kaupaksi kaikkiaan 5123 kappaletta ja Bemareita 4 825 kappaletta. 

– Nämä merkit ovat kasvattaneet myyntiosuuksiaan. Ja näiden merkkien osalla on kasvua, myöntää Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Osaltaan Mercedeksen ja BMW:n suosion taustalta löytyy saksalaisten autojen suosion nousu. Mutta osaltaan kasvua voi selittää myös se, että varttuneimmilla on nyt rahaa käytössään. BMW paransi myyntiään jopa 15 prosentilla edellisvuodesta.

– Talouskriisitilanteissa uusia autoja ostavat ovat iäkkäämpiä. Vuonna 2012 uusien autojen ostajista 75 prosenttia oli 56 vuotta täyttäneitä. Taustalla on se, että suuret ikäluokat ovat eläköitymässä. Heillä on varaa, asuntolaina on maksettu ja on varaa ostaa se uusi auto eläkepäiville, sanoo Rissa.

Uusikaupunki voi vaikuttaa

Jotain vaikutusta voi olla myös sillä, että Uudessakaupungissa kootaan Mercedeksen a-sarjan autoja, joka oli e-sarjan lisäksi Suomen myydyimpien Mersun mallien joukossa.

Suomen myyntitilastoissa suosituimpana isona autona jatkaa kuitenkin Volvon V70-malli.

BMW:llä puolestaan myynin kasvua on vauhdittanut uusi mallisto ja BMW xDrive-neliveto, jonka myyntiä on voinut vauhdittaa runsaslumiset talvet. Näiden kahden merkin menestyminen ei kuitenkaan autoalaa lohduta.

– Parhaimmillaan autoja myytiin 176 000 kappaletta vuonna 1989, se on kaikkien aikojen paras vuosi, sanoo Rissa. Hän kertoo, että parhaimmat myyntiluvut 2000-luvulla on tehty vuosina 2003-2006, jolloin autojen keskimyynti oli 145 000.

– Se oli hyvää aikaa. Vuodenvaihteessa 2003 laskettiin autoveroa ja se antoi autokaupalle kipinää. Sitten tuli heikko taloustilanne ja autoveroa nostettiin päästöjen mukaan 1.4.2012. Autovero laski tuolloin vain alle 110 gramman päästölukemiin pääsevillä. Sen ylittävillä verotus nousi, kertoo Rissa.

Vaikka viime vuosi oli heikko, uskotaan autoalalla myynnin tänä vuonna kasvavan.

– Kyllä me nähdään nousua, mutta ei jättimäistä kasvua nähdä, ennustetaan 112 000 auton myyntiä, sanoo Rissa.

Hänen mukaansa talous pitää nyt saada koko Euroopan tasolla nousuun, jotta myynti alkaa vetää. Autoalalla myyntiluvut nousevat positiivisten talouslukujen myötä noin kolmen kuukauden viiveellä.

Juttua korjattu 3.1. kello 10.20. Jutussa kerrottiin aiemmin, että Suomessa myytiin viime vuonna 4 198 BMW:tä. Oikea luku on 4 825.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.