Automaattinen liikenteenvalvonta vähentää kuolemia

Liikennevalvonta vähentää liikennekuolemien määrää noin 50 prosentilla ja henkilövahinko-onnettomuuksia 20-30 prosenttia, kertovat tutkimukset.

Kameroiden automaattinen liikennevalvonta kerää ylinopeussakkoina muhkeat summat valtion laariin. Esimerkiksi Ranska on investoinut 1500 kameraan sata miljoonaa euroa, ja se tuottaa vuosittain 375 miljoonaa euroa takaisin, kertoo ylikomisario Heikki Ihalainen sisäministeriön poliisiosastosta.

- Suomen satsaus automaattiseen liikennevalvontaan on huomattavasti pienempi; meillä on vain 80 automaattisen liikennevalvonnan kameraa. Investointien ja tulojen suhde on kutakuinkin sama kuin Ranskassa, Ihalainen laskee.

Kiinteä kameravalvonta otettiin käyttöön Ranskassa vuonna 2004, ja "peltipoliisi" laski autojen keskinopeuksia koko maassa 5 km/h:ssa.

Vuodesta 2002 vuoteen 2005 Ranskan liikennekuolemat vähenivät yli 30 prosenttia, mistä noin 75 prosentin laskettiin johtuneen automaattivalvonnasta.

Valvonta vähentää kuolemia Suomessakin

Suomessa tehtyjen tutkimusten perusteella automaattinen liikennevalvonta vähentää liikennekuolemien määrää noin 50 prosentilla ja henkilövahinko-onnettomuuksia 20-30 prosenttia.

- Varovaisesti arvioiden automaattivalvonnan tuloksena Suomessa on säästetty kymmeniä ihmishenkiä ja kymmeniä loukkaantumisia. Lisäksi kun nopeudet alenevat, myös loukkaantumisaste lievenee, muistuttaa Helsingin poliisilaitos.

Automaattivalvonnan tehtävissä oli Suomessa kesäkuun alussa 35 poliisimiestä ja 12 toimistovirkailijaa. Automaattisen liikennevalvonnan vaikeasti ratkaistava ongelma on toimistohenkilöstön vähäinen määrä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat