Mainos

Autoliitto varoittaa Euroopan autolautoista

Autoliitto varoittaa kesämatkailijoita etenkin eteläeurooppalaisien auto- ja matkustajalauttojen puutteista. Varoituksen pohjana on liiton saksalaisen sisarjärjestön ADAC:n tuore selvitys Euroopan vesillä seilaavien lauttojen turvallisuudesta.

ADAC selvitytti huhti-toukokuussa 23:n satunnaisotannalla valitun roro-matkustaja-aluksen turvallisuutta. Eniten huomautettavaa löytyi juuri Välimeren alueen laivoista. Niinpä tutkitut kuusi alusta, jotka liikennöivät Sardinian ja Korsikan alueella, Kreikan saaristossa sekä Baleaarien vesistössä saivat arvosanan huono tai erittäin huono. Esimerkiksi yhdessä roro-aluksessa oli miehistöä vain kuusi henkeä, vaikka enimmäismatkustajamäärä oli 250.

Sen sijaan Itä- ja Pohjanmerellä sekä Englannin kanaalissa liikennöivät lautat todettiin turvallisuudeltaan erinomaisiksi, ja varsinkin katamaraanit saivat erittäin hyvän arvosanan. ADAC on tehnyt vastaavia selvityksiä vuodesta 1996 lähtien. Toimistopäällikkö Eila Ollikainen Autoliitosta kertoo, että tulokset ovat olleet vuosittain samansuuntaisia, joskin turvallisuuspuutteet olivat Ollikaisen muistaman mukaan vieläkin pahempia ensimmäisinä tutkimusvuosina.

ADAC:n selvityksessä katsotaan mm. turvalaitteiden tilaa, hätätilanneohjeistusta ja aluksen vakautta. Käytännössä laivat tutkitaan siten, että ADACin palkkaamat tarkastajat menevät aluksiin laivahenkilöstön tietämättä ja tekevät selvitystä vaivihkaa. Tutkittavat lautat vaihtuvat vuosittain. Tämänvuotisessa selvityksessä ei ollut mukana suomalaisaluksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.