Autoliitto tyrmää nopeusrajoitusten alentamisen

Autoliitto tyrmää tieliikenteen nopeusrajoitusten alentamissuunnitelmat. Helsingin Sanomat kertoi aamulla, että liikenneministeriö suunnittelee nopeusrajoitusten alentamista päästöjen vähentämiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi.

Autoliiton toimitusjohtajan Pasi Niemisen mielestä suunnitelmilla on kohtuuttomia vaikutuksia.

- Jos puhutaan esimerkiksi 20 kilometriä tunnissa tapahtuvasta nopeuden alenemasta, se tarkoittaisi käytännössä, että noin 25 000 kilometriä vuodessa ajava viettäisi vuodessa keskimäärin kaksi vuorokautta enemmän aikaa autossa kuin nyt. Jokainen voi itse arvioida, mitä tällä ajalla muuten tekisi, Nieminen toteaa kuivasti.

Helsingin Sanomien jutussa liikenneministeriön perusteluina esitetyt päästösäästöt eivät myöskään vakuuta Niemistä.

- Tieliikenteen osuus on noin 18 prosenttia kaikista Suomen hiilidioksidipäästöistä. Jos nyt arvioidaan, että nopeusrajoitusten laskemisella saavutettaisiin kolmen prosentin säästöt, niin sehän merkitsisi promilleja alenemassa ja se on todella pieni alenema, Nieminen kritisoi.

- Mielestäni tämä alenema voitaisiin saavuttaa paremmin jollain muulla keinolla, esimerkiksi parantamalla liikenteen sujuvuutta, Nieminen arvioi.

Nieminen muistuttaa lisäksi, että turhan radikaaleilla nopeusrajoituksilla on taipumusta kääntyä itseään vastaan.

- Nopeusrajoitusten pitäisi vastata liikenneympäristöä. Koko järjestelmä perustuu sääntökunnioitukseen ja siinä on olennaista se, että ihmiset kokevat ne mielekkäiksi.

Kun mielekkyys kärsii, on vaarana, että ylinopeudet vain lisääntyvät.

- Tämä on nähtävissä jo nyt talvirajoitusmuutosten yhteydessä, Nieminen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat