Autoliitto muistuttaa talvirenkaiden kunnosta

"Talvirenkaat ovat halpa henkivakuutus, jossa ei kannata säästellä", sanoo Autoliiton tekninen asiantuntija.

Mattimyöhäisillä on tapana ruuhkauttavat rengasliikkeet, huoltamot ja autoliikkeet liukkaiden kelien tultua.

Autoliitto kehottaakin autoilijoita huolehtimaan renkaiden kunnosta ajoissa ja valitsemaan oikeanlaiset talvirenkaat.

Teknisen asiantuntijan Pasi Montosen mukaan viimeistään nyt olisi aika kaivaa tallin nurkilta talvirenkaat esiin ja tehdä tarvittavat tarkistukset.

- Talvirenkaat ovat halpa henkivakuutus, jossa ei kannata säästellä, hän sanoo.

Laki määrää talvirenkaiden urasyvyydeksi vähintään 3 millimetriä, mutta turvallisuussyistä suositus on kuitenkin vähintään 4-5 millimetriä. Talvirenkaita pitää käyttää joulu-, tammi- ja

helmikuun ajan. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai vaihtoehtoisesti toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin. Myöhempi ajankohta on määräävä.

Nastoja saa käyttää muunakin ajankohtana, kun keli sitä edellyttää.

Paremmat renkaat taakse

Autoliitto vinkkaa, että renkaiden paikkaa on hyvä vaihtaa edelliskaudesta etu- ja taka-akselien välillä. Paremmat renkaat on syytä sijoittaa taakse, koska tällöin auton perä ei äärioloissa irtoa niin helposti tienpinnasta.

Mutterit kiristetään ristikkäisessä järjestyksessä ensin löysemmin ja sitten tiukemmin, kun auto on pyörien päällä koko painollaan. Jälkikiristys on syytä tehdä muutaman sadan ajokilometrin jälkeen.

Kitkarenkaita myydään kaikista talvirenkaista lähes viidennes. Autoliiton mukaan nastarenkaat ovat kuitenkin turvallisempi valinta, jos autoa ajaa vähemmän ajokokemusta omaava kuljettaja. Nastat auttavat myös, jos liikenteeseen on lähdettävä kelistä riippumatta.

Nastoista huolimatta oma ajotyyli on aina sopeutettava kelin vaatimalle tasolle, Autoliitosta muistutetaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat