Mainos

Autoliitto kimmastui satelliittipaikannuksesta: Pian miehet seuraavat vaimojensa ajoa

Autoliitto ei innostu liikenneministeriön suunnitelmista tuoda Suomeen autojen satelliittipaikannus. Satelliittipaikannuksessa autoilijaa mahdollisesti laskutettaisiin sen mukaan, kuinka paljon ja mihin aikaan hän on autoa käyttänyt.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo, että satelliittipaikannus olisi kallis järjestelmä ja vaarantaisi yksityisyydensuojan. Hän pelkää, että ajotietoja alettaisiin käyttää muuhunkin kuin tiemaksujen keräämiseen.

– Aina, kun aletaan kerätä tietoja, niin pikku hiljaa yhä useammat viranomaiset kiinnostuvat pääsystä tietoihin. Esimerkkinä viranomaisten keräämät sormenjäljet – on tullut avauksia siitä, että käyttöoikeuksia laajennetaan muuhunkin kuin mihin alun perin on ajateltu.

Autoliiton yksi esimerkki yksityisyydensuojaongelmasta on, että jatkossa auton omistaja saisi ehkä mielin määrin seurata autoa lainanneen liikkumista.

– Jos olen lainannut omistamaani autoa autoa vaimolle, onko minulla sitten oikeus tietää missä hän on ajanut milloinkin? Tai saako työnantaja seurata työntekijän liikkeitä, jos käytetään työsuhdeautoa, kysyy Nieminen.

"Systeemin asentaminen maksaisi satoja miljoonia"

Autoliiton Nieminen on sitä mieltä, että satelliittipaikannus tulisi myös autoilijoille kalliiksi.

– Pelkästään henkilöautoja on kolme miljoonaa. Jos jokaiseen laitettaisiin satelliittipaikannuksen mahdollistava pääte, joka maksaa 100 euroa, on se jo 300 000 investointia pelkästään ajoneuvoihin.

– Tämä tulisi tietysti auton omistajien investoitavaksi. Päälle vielä tietoliikenteen operointi, eli puhutaan massiivisesta järjestelmästä.

– Niillä tiedoilla joilla nyt ollaan liikkeellä, idea tuntuu järjettömältä.

Autoliiton Pasi Nieminen ei usko, että mahdollinen satelliittipaikannuksen perusteella tuleva tiemaksu korvaisi nykyisiä autoveroja, vaan tulisi niiden päälle.

– Yleensä uudet maksut tulevat entisten päälle, eli ei herätä luottamusta se näkökanta, että uusi järjestelmä korvaisi vanhat, sanoo Nieminen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.