Autoliikenteen lakonuhka siirtyi

Autoliikenteen lakonuhka on siirtynyt kahdella viikolla. Jos neuvotteluissa ei lisäajallakaan synny sopua, lakko uhkaa alkaa 5. maaliskuuta kello 18.

Bussi- ja kuorma-autoliikennettä ensi sunnuntaina uhannut mahdollinen lakko siirtyy kahdella viikolla. Työministeriö päätti tänään järjestää lisäaikaa valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johtamalle sovittelulle.

Jos neuvotteluissa ei päästä sopimukseen alan uusista työehtosopimuksista, lakko alkaa 5. maaliskuuta kello 18.

Lakonuhan sovittelua jatketaan jälleen normaalisti huomenna puoliltapäivin, mutta ratkaisujen odotetaan tapahtuvan vasta lähempänä uuden työtaistelun alkamista.

Salonius aloitti sovittelun viime viikon keskiviikkona. Vaikka neuvotteluja on käyty lähes päivittäin, riittävää edistystä ei kuitenkaan keskeisissä kiistakysymyksissä ole saatu aikaan.

Hankalimmat näkemyserot Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n sekä Autoliikenteen työnantajaliiton välillä koskevat palkankorotustason ohella työaikakysymyksiä ja osa-aikaisten kuljettajien käyttöä. AKT vastustaa osa-aikatyön lisäämistä. Työnantaja on todennut olevansa valmis rajoittamaan osa-aikaisen työn määrää alle 10 prosenttiin työajasta.

Lakko purisi nopeimmin matkustajaliikenteeseen

Mahdollisen lakon vaikutukset olisivat alkuvaiheissaan suurimmat henkilöliikenteessä. Vähitellen ne tuntuisivat myös vähittäiskaupassa ja mm. jätehuollossa. Teollisuudessa lakko purisi hitaammin.

Lakon piirissä olisi noin 10 000 työntekijää eli valtaosa Suomen kumipyöräliikenteestä. Mukana on 21 kuorma-autoyritystä, 54 linja-autoyritystä, noin sata tavaraterminaalia ja 12 matkahuoltoasemaa. Myös yritysten alihankkijat asetettaisiin saartoon.

Noin 30 000 työntekijää koskevien autoliikenteen sopimuksista aloitettiin neuvottelut jo viime vuoden puolella. Niiden ohella myös mm. huoltokorjaamoita, linja-autoasemia ja terminaaleja koskevat sopimukset päättyivät tammikuun lopussa.

Valtakunnansovittelija voi esittää työministeriölle 14 vuorokauden lykkäystä työtaistelun alkamiseen, mikäli sen katsotaan kohdistuvan laajuutensa tai työalan laadun vuoksi yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittavan yleistä etua. Siirrosta on tehtävä päätös kolme päivää ennen sen alkamista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat