Mainos

Autoliikenteen lakkoa sovitellaan

Autoliikennettä keskiviikkona uhkaavaa lakkoa ja työsulkua soviteltiin tiiviisti pitkin päivää. Sopua haettiin ensin osapuolten nokkamiesten ja valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen kesken ja illansuusta lähtien isoilla neuvotteluryhmillä.

Tampere

Sovittelussa riittänee urakoitavaa viime metreille asti, sillä neuvottelut junnasivat pitkään liki paikallaan. Suurimmat kiistat koskevat palkankorotuksia ja työhönsidonnaisuusaikoja.

Salonius on jo kutsunut osapuolet sovitteluun myös huomenna iltapäivällä kello 14. SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton hallitus kokoontuu kello 18. Jos työehdoista ei viimeistään huomenna päästä sopuun, AKT:n lakko pysäyttää heti keskiviikon alettua suuren osan bussi- ja kuorma-autoliikenteestä.

Lakon piirissä olisi 11 000 AKT:n jäsentä ja noin 140 yritystä. AKT tukevoittaa painostustaan jo samana yönä aloittamalla kaikkia satamia koskevan tukilakon, mikä lopettaisi tavaroiden viennin ja tuonnin.

Teollisuuden kemikaalikuljetusten seisauttaminen taas tietäisi koko teollisuuden toiminnan lopahtamista noin viikossa. Myös SAK:lainen Merimies-unioni on luvannut tukea AKT:tä lopettamalla suomalaislaivojen lastaukset ja purut. Tukitoimi koskee myös säiliöaluksia.

Keskiviikkona uhkaa alkaa lisäksi Autoliikenteen työantajaliiton julistama työsulku. Se kattaa 15 000 työntekijää ja 325 yritystä. Neuvotteluasetelmia hankaloittaa Tampereella yli kuukauden jatkunut neljää yksityistä bussiyhtiötä koskeva lakko. AKT aloitti kiistaan liittyen kaupan tavaroiden käsittelyboikotin satamissa pari viikkoa sitten.

Osa kaukoliikenteen busseista kulkee vaikka ATK:n lakko tulisikin. Vuoroja ajetaan esimiesvoimin niin paljon kuin suinkin, ja esimerkiksi kotkalaiselta Onni Vilkkaalta kerrotaan, että joitakin vuoroja jää pois, mutta liikenne tulee melko hyvin hoidetuksi.

Tarkempia tietoja työtaistelun aikaisesta bussiliikenteestä saa esimerkiksi paikkakunnan Matkahuollosta.

Konepäällystöliitto jatkaa torstaina

Tänään soviteltiin myös STTK:laisen Konepäällystöliiton lakonuhkaa, joka pysäyttäisi mm. jäänmurtajat ja monitoimimurtajat ensi viikon maanantaina. Sovittelu jatkuu torstaina.

Konepäällystöliiton lakkouhan piirissä ovat murtajien lisäksi väyläalusten konepäällystö, konetarkastajat ja -katsastajat sekä luotsikuttereiden hoitajat.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.