Mainos

Autokouluun runsaasti lisää ajokertoja

Ajokortti saattaa vaatia jatkossa entistä enemmän ajotunteja. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ehdottaa, että autokoulun ajokerrat lisääntyisivät nykyisestä kymmenellä.

Koska ajotunnin pituudeksi lasketaan puoli tuntia, lisäys tarkoittaisi Trafin mukaan tunneissa viittä tuntia.

Virasto perustelee lisäkoulutuksen tarvetta sillä, että auto-onnettomuuksien määrä ei ole vähentynyt tarpeeksi nuorten kuljettajien keskuudessa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

- Missään muussa Euroopan maassa ei ole näin vähän ajotunteja kuin Suomessa, sanoo tutkimusjohtaja Sami Mynttinen.

Harjoittelujaksoa olisi myös tarkoitus pidentää. Autokouluun voisi mennä jatkossa jo 17-vuotiaana, kun nykyään kouluun on saanut mennä vasta 17,5-vuotiaana. Kortin voisi edelleen saada aikaisintaan 18-vuotiaana.

Lisäyksenä opetukseen tulisi myös niin sanottu syventävä vaihe. Tämä tarkoittaa Mynttisen mukaan kaksivaiheisen opetuksen muuttumista kolmivaiheiseksi.

- Eli nykyinen opetuksen toinen vaihe päättäisi tämän kuljettajaopetuksen, mutta siihen väliin tulisi yksi tarkistuspiste. Välivaiheessa arvioitaisiin uuden kuljettajan vahvuuksia ja heikkouksia ja minkälaisia kokemuksia heille on kertynyt, kertoo Mynttinen.

Teoriatuntien määrää ei esityksessä ole lisätty. Sen sijaan omaehtoista harjoittelua kotona tehtäväksi tulisi lisää.

Ehdotus siirtyy nyt liikenneministeriön arvioitavaksi. Jos uudistus hyväksytään eduskunnassa, se voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2013.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.