Mainos

Autokorjaamon katveessa kasvanut Kyllönen: Ministeriys on haaste

Liikenneministeri Merja Kyllönen on vasemmistoliiton toisen kauden kansanedustaja. Hän on yksi hallituksen neljästä ministeristä, joka tarttui salkun kahvaan nyt ensimmäistä kertaa. Ministerinä ensikertalaisia ovat myös asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd), oikeusministeri Anna-Maija Henriksson (r.) sekä työministeri Lauri Ihalainen (sd).

Kyllönen myöntää, että liikenneministerin tehtävissä riittää opeteltavaa.

- Kyllä tämä on tosi haasteellinen salkku jo ihan senkin vuoksi, että koko toimiala on minulle ihan uusi.

Kyllönen on istunut aiemmin työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

- Olen aina ollut kyllä kiinnostunut liikenteestä ja autoilusta ja seurannut tätä alaa koko poliittisen urani ajan. Mutta tietysti jos miettii tätä kokonaisuutta, liikkumista maalla, merellä ja ilmassa, niin näistä täysin uusia osa-alueita itselleni on liikkuminen merellä ja ilmassa. Mutta autokorjaamon katveessa kasvaneena ja eläneenä olen kuitenkin tähän salkkuun tyytyväinen, kuvailee Kyllönen.

Toimialan kilpailukyky säilytettävä

Kyllösen mielestä liikenteen infrastruktuuri on nähtävä kansallisomaisuutena, johon pitää panostaa.

- Olen sellaisen tilanteen edessä, että nyt on aidosti mietittävä pitkäjänteinen peruskorjaussuunnitelma koko meidän liikenneinfralle, sanoo Kyllönen.

Ministeri kertoo itse istuvansa ratin takana vuosittain jopa 80 000 kilometrin edestä. Teiden huono kunto ei siis tule hänelle yllätyksenä. Infran peruskorjauksen ohella ministerikauden haasteeksi Kyllönen mainitsee liikennealan kannattavuuden ja kilpailukyvyn säilyttämisen.

- Me olemme hyvin vientipainotteinen maa. Siksi meidän on kaikin tavoin tuettava meidän kuljetus- ja liikennöintialan kilpailukyvyn säilyttämistä, sillä se vaikuttaa suoraan myös meidän teollisuuden kilpailukykyyn.

Räjähtävä kainuulainen

Kainuusta kotoisin oleva ministeri kertoo, että ministeriys on tuonut töppösiin vipinää jo heti alkumetreillä. Mutta kun aikaa hengähdystauolle on, Kyllönen kääntää renkaat kohti koti-Kainuuta.

- Tuossa nauroinkin kun joku kysyi, että missä vietät mieluiten aikaa, niin jos minulla on oikeasti aikaa hengähtää ja antaa maailman vaan lipua ohitse, heittäydyn sinne kotipihalle pottukuokan päälle katselemaan pilven juoksua. Se on paras tapa nollata.

Mutta kun maltillisen kainuulaisen pinna kiristyy, se kiristyy kunnolla.

- Sen täytyy olla monen asian summa, mutta on ihan totta, että sitten kun Kyllönen räjähtää, se räjähtää kunnolla ja siinä kannattaa sitten jo suojapaikkaa etsiä, naurahtaa liikenneministeri.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.